czwartek, 21 maja 2015

Owsiane okruszki z truskawkowym musem i jogurtem waniliowym


Te kolorowe wieżyczki prezentują się nadzwyczaj smakowicie i stanowią niecodzienną, śniadaniową propozycję. Wykorzystałam kieliszki o pojemności 50 ml, ale równie dobrze sprawdzi się inne wąskie i wysokie naczynie, które dumnie odda urodę tego przepisu. Zrobienie tej pysznej przekąski zajmuje dosłownie moment. Poranki bywają zbyt przeładowane obowiązkami, możesz więc zrobić ją poprzedniego wieczoru i schłodzić w lodówce (prawdę powiedziawszy przygotowane w taki sposób smakują najlepiej) – wówczas od razu nie posypuj wierzchu okruchami, zrób to dopiero przed podaniem. Do tego przepisu wykorzystałam ekologiczne crunchy z owocami leśnymi, ale nadadzą się także pełnoziarniste ciasteczka owsiane (zwracaj uwagę na skład) czy domowa granola (np. z tego przepisu). Jeżeli nie masz pod ręką świeżych truskawek, śmiało sięgaj po te mrożone. Wiem, że nazwa przepisu brzmi tak świeżo, że nie powinnam doradzać mrożonych owoców, ale cóż zrobić – jak mus, to mus.


Składniki:
250 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
150g crunchy/pełnoziarnistych owsianych ciasteczek/granoli
200 ml waniliowego jogurtu sojowego


Truskawki opłucz, obierz z szypułek i wrzuć do blendera. Dodaj też sok z cytryny oraz syrop klonowy, po czym zmiksuj całość na gładki mus. 

Na dno kieliszka wlej mus truskawkowy, rozłóż na nim pokruszone crunchy, a następnie wlej jogurt waniliowy. Czynność powtarzaj do zapełnienia naczynia – zakończ warstwą musu truskawkowego. Bezpośrednio przed podaniem wierzch posyp crunchy.

2 porcje


5 komentarzy:

  1. Takie proste i zdrowe danko, a zarazem bardzo efektowne. Super :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. deser prezentuje się apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie deserowe pucharki. Zwłaszcza jeśli podane są w tak niesamowicie piękny sposób.
    Świetne podanie.. I cudowne ujęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne zdjęcia!! :) Poezja smaku zapewne. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardo apetycznie :-) Pozdrawiam i zapraszam do siebie zzyciaannyt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP