sobota, 2 maja 2015

Czekoladowy mus jaglany

Zaskakujące, na ile sposobów można przyrządzać jaglaną, a uważam, że królowa kasz szczególnie dobrze sprawdza się w deserach. Poniższy mus jest niezwykle prosty, składa się z niewielu składników i, co najważniejsze, ma głęboki czekoladowy smak. W większości użyłam czekolady zawierającej 85 % kakao, ale jeżeli nie odpowiada Ci jej mocny smak, możesz użyć tylko tej o zawartości 70 %. Mus najlepiej smakuje po schłodzeniu, ale oczywiście możesz go też jeść od razu po przygotowaniu. Jednak cierpliwość popłaca, ponieważ na zimno czekoladowy smak jest zdecydowanie bardziej wyczuwalny.

Ten deser jest pyszny i jeżeli uwielbiasz czekoladę, z pewnością Ci posmakuje. To nie ulega wątpliwości. Ale watro mieć też na uwadze, że kasza jaglana jest bogata żywieniowo i jako jedyna działa zasadotwórczo na nasz organizm. A więc mus jest bardzo zdrowy i jednocześnie smakuje cudownie, a ja niezmiernie się cieszę, kiedy te dwa czynniki idą ze sobą w parze.


Składniki:
¾ szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki waniliowego mleka ryżowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
1 tabliczka (100g) ciemnej czekolady o zawartości 85 % kakao
½ tabliczki plus kilka kostek ciemnej czekolady o zawartości 70 % kakao
5 łyżek syropu klonowego


Kaszę jaglaną opłucz w wodzie, następnie przesyp do garnka i zalej wrzątkiem. Odczekaj kilka minut i ponownie odcedź. 

Mleko ryżowe wlej do rondla i zagotuj, ewentualnie dodaj też ekstrakt waniliowy. Kiedy zawrze, dodaj do niego kaszę i gotuj przez 15 minut.

1 tabliczkę czekolady 85% i ½ tabliczki 70% połam na drobne kawałki, przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie się rozpuści, zdejmij ją i wmieszaj syrop klonowy.

Kaszę przełóż do blendera, dodaj też czekoladę z syropem i całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Przełóż do miseczek i wstaw do lodówki lub zajadaj od razu. Przed podaniem koniecznie posyp mus startą czekoladą.

4 porcje

6 komentarzy:

  1. dokładnie, takie kremy zawsze najlepiej smakują schłodzone, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja myślę, że jednak najlepsze są jeszcze ciepłe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity wpis !
    My również dzisiaj wrzuciliśmy coś nowego, czy byłaby możliwość aby dostać twoją opinię na temat naszego wpisu lub całej strony ? Pisz tam, będzie łatwiej :) A tutaj przesyłam link do wpisu :)
    http://blondynkitezgraja.pl/scenki-bialowieskie-kolo-rysunkowe-spotkanie-nr-19/
    Tak pozatym napewno też Ci się spodoba nasza relacja z Pyrkonu :) http://blondynkitezgraja.pl/pyrkon-2015-relacja/

    OdpowiedzUsuń
  4. 2 tabliczki czekolady + 70g płynnego słodzika na 3/4 szklanki kaszy. Wiadomo, że można zjeść gorzej, ale nazywanie tego zdrowym...
    Dla ilu osób ten mus? 3-4? Czyli każdy wrąbał koło pół tabliczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędny czekoladowy mus, za to właśnie kocham jaglaną - można z niej wyczarować takie niesamowite desery i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP