sobota, 11 kwietnia 2015

Zielony koktajl szpinakowo-gruszkowy

Przeglądając menu większości wegańskich lub wegetariańskich restauracji, bardzo często można natknąć się na koktajl szpinakowo-gruszkowy. Zaciekawiło mnie to połączenie, a chociaż lubię koktajle, takiego zestawu dotąd nie próbowałam. W wyniku zmiksowania wszystkich świeżych składników postał zdrowy napój o pięknym, zielonym kolorze i orzeźwiająco-słodkim smaku. Przepyszny i niebanalny, polecam!


Składniki na 2 duże porcje: 
2 dojrzałe banany 
2 duże pomarańcze 
1 gruszka 
2 spore garście szpinaku 


Banany obierz ze skórki, przełam na pół i wrzuć do kielicha blendera. Gruszkę przekrój na ćwiartki (nie obieraj ze skórki), wydrąż gniazda nasienne i dorzuć do bananów. Liście szpinaku namocz na kilka minut w wodzie i dokładnie opłucz. Z pomarańczy wyciśnij sok. Dorzuć szpinak do owoców, wszystkie składniki zalej sokiem i zmiksuj.



6 komentarzy:

  1. jak dla mnie gruszka świetnie współgra z sokiem z pomarańczy oraz natką pietruszki w takich smoothies, choć z szpinakiem też jest niczego sobie - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natka też fajna :) ważne, aby dorzucać zieleninę do koktajli, co wzbogaca wartość odżywczą

      Usuń
  2. super napój, na piękną cerę! :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP