piątek, 3 kwietnia 2015

Wegańska baba wielkanocna

Musisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady oraz orzechów i pozostawić nieco większe kawałki. Ta baba ma wielowymiarowy charakter, tak więc wymyślne dekoracje nie są konieczne. Delikatne oprószenie cukrem pudrem w zupełności wystarczy. Jeżeli bardziej odpowiadają Ci typowe wielkanocne babki o lekkiej strukturze i delikatnym smaku, ten przepis nie jest dla Ciebie, natomiast jeżeli nie przeszkadza Ci wprowadzenie odrobiny zdrowej innowacji w wielkanocne tradycje – polecam! 


Składniki:
2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
1/3 szklanki ksylitolu lub nierafinowanego cukru trzcinowego 
½ tabliczki gorzkiej czekolady 
2/3 szklanki orzechów włoskich 
1 szklanka mleka ryżowego (możesz zastąpić innym) 
1 szklanka puree z batatów (bataty obierz, pokrój na mniejsze kawałki, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C° przez 40 min, a następnie zmiksuj) 
4 dojrzałe banany 


Rozgrzej piekarnik do 170 °C. Przygotuj sobie formę do pieczenia babki – najlepiej silikonową. Jeżeli masz zwykłą, natłuść ją delikatnie oliwą. 

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier, posiekaną czekoladę i orzechy. Zamieszaj. 

Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki. 

Ciasto przełóż do formy. Równomiernie wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. Po wyjęciu pozostaw ciasto w formie przez 10 minut, po czym wyjmij i przełóż na metalową kratkę do wystudzenia.








Wegetariańska Wielkanoc 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz:

  1. świetna baba! ja jutro rano będę piekła, aczkolwiek w nieco innym wydaniu :) taką z batatem i bananem z przyjemnością kiedyś spróbuję - tym bardziej, ze wypieki z bananami są jednymi z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP