czwartek, 16 kwietnia 2015

Domowe tahini

Aromatyczna pasta na bazie nasion sezamu używana jest do przyrządzania wielu potraw w krajach Bliskiego Wschodu. Proces miksowania przeważnie poprzedza lekkie podprażenie nasion, co intensyfikuje aromaty. 

Jestem głęboko przekonana, że samodzielne przygotowanie pasty sezamowej ma sens, zwłaszcza biorąc pod uwagę krótki czas i łatwość wykonania. Poświęcając te parę chwil zyskujesz najlepszy składnik do humusu oraz doskonałą, chałwową bazę do wielu deserów. Wszystko, co potrzebujesz, to dobry blender i odrobina chęci.


Składniki na 1 szklankę pasty: 
2 szklanki nasion sezamu 
8 łyżek oleju sezamowego 


Sezam wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię i delikatnie ogrzewaj, często mieszając. Praż do momentu, aż nasiona staną się lśniące, a cała kuchnia wypełni się orzechowym aromatem. Uważaj jednak, aby ich nie przypalić – wówczas stanie się gorzki. Przespyp do blendera i poczekaj chwilę, aż nieco przestygnie. Zamknij pokrywę i zacznij miksować jednocześnie powoli dolewając 4 łyżki oleju sezamowego. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełóż do słoika. 

Tahini możesz przechowywać kilkanaście dni w lodówce.



1 komentarz:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP