piątek, 27 marca 2015

Zapiekana polenta z ryżem i fasolą

Uroda tego przepisu polega na tym, że jest i pyszny, i prosty w przygotowaniu. Wydaje się być przewidywalny w smaku, jednak to mylne wrażenie – zapiekanka to niecodzienny amalgamat kuchni włoskiej i meksykańskiej – delikatnie słodka i ziarnista kasza kukurydziana wspaniale pasuje do zdecydowanych i pikantnych smaków mieszaniny ryżowo-fasolowej. 

Często spotykam się z opinią, że kuchnia roślinna to kuchnia niedostatecznie sycąca. To danie wydaje się temu przeczyć. Podane na obiad bardzo Cię nasyci, mimo, że nie zawiera ani mięsa, ani innych produktów odzwierzęcych. Oprócz kubków smakowych ta kolorowa zapiekanka nacieszy też oko, ponieważ prezentuje się bardzo efektownie. Podobno połączenie ryżu (oczywiście tego brązowego) z fasolą to bardzo cenny zestaw aminokwasów, tak szczególnie istotny dla wegan. Mam nadzieję, że to prawda, ponieważ zapiekanka bardzo mi posmakowała i zamierzam do niej wracać. 


Składniki: 
2 ½ szklanki wody 
1 szklanka polenty (nie błyskawicznej) 
¼ łyżeczki soli morskiej 
1 średnia cebula 
3 ząbki czosnku 
1 puszka krojonych pomidorów 
2 szklanki bulionu warzywnego 
1 płaska łyżka chili 
1 szklanka brązowego ryżu 
1 ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (dla ułatwienia możesz sięgnąć po tą z puszki) 
1 szklanka sosu salsa 
2 awokado do podania 


W rondlu połącz 2 szklanki wody, polentę oraz ¼ łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia i na małym ogniu gotuj ok. 10-12 min. Przełóż ją do dużej (27 cm średnicy) beztłuszczowej formy do tarty (jeżeli takiej nie masz, posmaruj ją delikatną warstwą oliwy) i rozprowadź równomiernie po spodzie. 

Pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, pomidory, bulion, ryż i chili przełóż do garnka, zamieszaj i wstaw na ogień. Gotuj do momentu, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje (około 45 minut). Pod koniec gotowania dodaj fasolę. Gotową aromatyczną mieszankę rozprowadź na warstwie polenty, a z wierzchu polej całość sosem salsa. 

Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem odczekaj 10 minut. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, miąższ ponacinaj w kratkę i wydobądź go za pomocą łyżki. Kawałki awokado rozprowadź na zapiekance. 

4 duże lub 6 małych porcji. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP