poniedziałek, 30 marca 2015

Ciasteczkowe potwory

Pamiętasz jeszcze „Ulicę Sezamkową”? Te ciastka przypominają mi jednego z jej mieszkańców. Sama nie wiem, dlaczego. Być może przyczyny nie powinnam szukać w otoczeniu – prawda jest taka, że ciasteczkowy potwór mieszka gdzieś głęboko we mnie. 

Nieważne, bynajmniej mam tu dla Ciebie coś pysznego. Gwarantuję, że jak przy wszystkich czekoladowych deserach, uzyskasz tak zwany „efekt błogości”, ale w przypadku tych ciastek bez wyrzutu sumienia. Mają bardzo głęboki czekoladowy smak i są doskonałe nawet bez kremu. Nie chcę jednak namawiać Cię do jego pominięcia, tym bardziej, że jego orzechowy smak wspaniale wzbogaca ciasteczka. Wybór należy do Ciebie.


Składniki:

Ciasteczka:
2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki
½ szklanki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
½ łyżeczki sody
1 szklanka ksylitolu lub pasty daktylowej
1 ¼ szklanki roślinnego mleka
170 g roślinnego jogurtu (np. sojowego)
½ laski wanilii
¼ szklanki oleju arachidowego


Krem orzechowy:
¾ szklanki kaszy jaglanej
3 duże łyżki masła orzechowego
1 dojrzały banan
3 łyżki syropu klonowego


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. 

Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i ksylitol (jeśli używasz pasty daktylowej dodaj ją do mokrych składników). Do drugiej miski wlej wszystkie mokre składniki: mleko, jogurt, nasiona z ½ laski wanilii, olej i ewentualnie pastę daktylową. Dokładnie zamieszaj i przelej do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Za pomocą łyżki wykładaj ciasteczka. Na jednej blasze powinno się zmieścić 12 ciasteczek. Postaraj się zachować jak największe odstępy miedzy nimi. Piecz przez 15 minut. Wyjmij i zostaw do przestudzenia.

W międzyczasie przygotuj krem. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie gotowa, dodaj masło orzechowe, banana, oraz syrop klonowy. Zmiksuj całość na gładki krem. Spróbuj, czy smak Ci odpowiada. Jeżeli krem jest za mało słodki, możesz dodać więcej syropu klonowego. 

Przekładaj ciasteczka: na jednym rozsmaruj 1 łyżeczkę kremu i delikatnie przykryj drugim. 

24 pojedyncze ciasteczka lub 12 przekładanych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP