wtorek, 24 marca 2015

Sprośnie faszerowane cukinie

Niech nazwa Cię nie zgorszy. Wszystko przez ten kształt. Uwielbiam wszystkie cukinie, jednak te apetyczne okrągłe cudeńka prezentują się zdecydowanie bardziej efektownie niż ich podłużne kuzynki. Mam też wrażenie, że mają delikatniejszy smak, ponadto zdecydowanie łatwiej je nafaszerować.

Można powiedzieć, że ten przepis to jedna wielka improwizacja. W sklepie zobaczyłam kilka sztuk okrągłych cukinii. Ich urok był nieodparty, więc musiałam je kupić. W domu przeważnie mam ryż lub różnego rodzaju kasze, a po lodówce i zamrażarce zawsze plątają się samotne warzywa, pozostałe po wcześniejszym gotowaniu i tylko czekające na to, aby je przygarnąć. W kuchennej szafce zawsze warto znaleźć miejsce dla mleka kokosowego i sosu salsa. Kiedy mam te wszystkie produkty pod ręką, jestem w stanie szybko wyczarować coś dobrego, bez względu na to, jak bardzo mi się nie chce gotować lub jak bardzo mało mam czasu .

Wobec tego niesłusznym byłoby narzucanie Ci użycia konkretnie tych składników, które wymieniłam poniżej. To tylko propozycja. Jeżeli chodzi o dodatek warzywny zostawiam Ci pełną dowolność. Jednak będę upierała się przy kokosowym mleku, który sprawi, że farsz będzie aksamitnie gładki i kremowy oraz sosie salsa, który nada wspaniałego warzywnego aromatu. Pamiętaj, aby wybrać ten dobrej jakości, składający się z samych warzyw, bez zbędnych dodatków. 


Składniki:
4 okrągłe cukinie
½ szklanki brązowego ryżu
1 spora cebula
1 mała czerwona papryka
1 szklanka mrożonej mieszanki groszku i marchewki
½ szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
½ szklanki mleka kokosowego
2 płaskie łyżeczki curry
1 szklanka sosu salsa
3 garście liści szpinaku
1-2 szklanki bulionu


W pierwszej kolejności przygotuj cukinie: umyj, kolejno odkrój czapeczki z ogonkiem, wydrąż środek. Gotowe przełóż do większego naczynia do zapiekania. Czapeczki również zachowaj, natomiast miąższ pokrój w drobną kostkę.

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, skróć jednak czas gotowania o około 5 minut. 

Cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. W dużej patelni lub rondlu rozgrzej kilka łyżek wody lub bulionu. Kiedy zacznie „tańczyć” po powierzchni, dodaj cebulę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty, aż zmięknie, po czym dorzuć pokrojoną paprykę, a także mieszankę groszku i marchewki, kukurydzę i fasolę. Podgotuj całość 5 minut. Następnie do kolorowej mieszanki dodaj mleko kokosowe, sos salsa oraz przyprawę curry. Duś całość przez kolejne 3-4 minuty, na minutę przez końcem gotowania dodaj umyte i lekko posiekane liście szpinaku. Zdejmij patelnię z ognia, dorzuć wcześniej ugotowany brązowy ryż i połącz go z warzywami.

Rozgrzej piekarnik do 180 °C

Wydrążone cukinie nadziewaj aż po same brzegi aromatycznym farszem, a wierzch ozdób uroczymi czapeczkami. Do naczynia z cukiniami wlej gorący bulion (jeżeli nie masz bulionu, równie dobrze możesz rozpuścić ekologiczną warzywną mieszankę w gorącej wodzie), nakryj folią aluminiową lub pokrywą, jeśli taką posiadasz i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez ok. 40 min. 

Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu można serwować. Po upieczeniu cukinie stają się nieco pomarszczone, co, moim zdaniem, dodaje im jeszcze więcej uroku.

2 porcje jako danie główne lub 4 jako przystawka


1 komentarz:

  1. Właśnie podobnego obiadu na dzisiaj szukam, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP