niedziela, 22 marca 2015

Gęsta pikantna zupa grzybowa

Jest piekielnie dobra. I to dosłownie. Domowa, gęsta i wyjątkowo sycąca, o mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz zaraz biec do sklepu. Pieczarki stają na wysokości zadania i zupa przyrządzona tylko z ich dodatkiem jest równie nie do pobicia. Tego typu gęste zupy najlepiej smakują w wersji bardzo pikantnej. Kilka kropel ostrego sosu tabasco to według mnie obowiązek, nie kwestia widzimisię. Dodatek zarumienionego i chrupiącego pieczywa również mile widziany.

Przeważnie zupa służy nam jako pewien rodzaj przystawki, preludium do dania głównego. Ta jednak samodzielnie stanowi interesującą propozycję, choćby na niedzielną kolację. W taki dzień, jak dzisiaj, dobrze jest móc ogrzać dłonie talerzem gorącej, pysznej zupy. Potraktuj ją jako sposób na poprawę samopoczucia. Wydaje mi się, że właśnie tego najbardziej potrzeba nam w niedzielny wieczór, kiedy to powinności nadchodzącego tygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek. 


Składniki:

do bulionu:
1 średnia marchew
1 pietruszka 
kawałek selera 
½ białej części średniego pora
4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie)
1 ½ szkl. wody


2 łyżki wody
2 średnie cebule
600 g pieczarek
2 łyżki słodkiej papryki
1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru
2 łyżeczki kminku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pełnoziarnistej mąki
2 szkl. mleka sojowego
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki czerwonego wina
pieprz i sól morska do smaku


Do podania: posiekana natka pietruszki, sos tabasco (opcjonalnie) oraz pieczywo

Wszystkie warzywa do bulionu umyj, obierz wrzuć do garnka. Dodaj też opłukane grzyby. Zalej wodą, przykryj i zagotuj. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 1 godzinę. Odcedź z warzyw. Grzyby zachowaj, pokrój je w drobną kosteczkę i odłóż na bok.

Cebule obierz i drobno pokrój, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki wody, wrzuć cebulę i na średnim ogniu duś do miękkości (3-4 minuty). Dodaj bulion, pokrojone pieczarki oraz pozostałe z bulionu grzyby, słodką paprykę, kminek, koper. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 5-7 min. Dodaj sos sojowy.

W małym rondlu wymieszaj ¼ szklanki mleka sojowego z mąką. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Dolej pozostałą część mleka, wmieszaj i gotuj, aż biała masa lekko zgęstnieje.

Dodaj mieszankę mleka z mąką do zupy. Zagotuj, a na koniec dodaj jeszcze sok z cytryny oraz czerwone wino. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gorącą i cudownie pachnącą zupę przelej do talerzy, skrop sosem tabasco (jeżeli pikantne smaki stanowią zbyt duże wyzwanie dla Twojego podniebienia, to pomiń ten krok) i posyp natką pietruszki. Podawaj z ciepłym i chrupiącym pieczywem. 

4 porcje


2 komentarze:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP