Idealna propozycja na zabiegane poranki w tygodniu, kiedy nie masz czasu usiąść przy stole i zjeść śniadania. O wiele prościej jest znaleźć moment na popijanie koktajlu, nawet w pośpiechu, pomiędzy tuszowaniem rzęs a szukaniem zagubionych dokumentów.
Karob, inaczej zwany mączką chleba świętojańskiego, w krajach południowych jest znany i używany od kilku tysięcy lat. Jest wszechobecny na małych bazarkach, gdzie sprzedaje się go w postaci strąków do żucia, które są tam słodkim rarytasem. W naszych stronach stał się modnym i zdrowszym zamiennikiem kakao, ponieważ, w przeciwieństwie do niego, nie ma działania alergizującego i nie zawiera kofeiny. Stanowi doskonałą propozycję dla małych smakoszy.
Ten koktajl jest bardzo smaczny i, co najistotniejsze o tej wymagającej porze dnia, błyskawiczny w wykonaniu. Jeżeli zależy Ci, aby był bardziej sycący i gęsty, dorzuć górskich płatków owsianych. To koktajl w iście południowym stylu – karob i daktyle nadają mu karmelowy posmak oraz piękną orientalną barwę.
Składniki:
2 dojrzałe banany
1 szklanka waniliowego mleka ryżowego
2 płaskie łyżki karobu
8 sztuk daktyli
2 garście ziaren słonecznika
4 łyżki górskich płatków owsianych (opcjonalnie)
Jak w przypadku większości koktajli, wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Smacznego!
2 porcje
świetny koktajl, mocno słodki- takie lubię!
OdpowiedzUsuńnigdy nie słyszałam o zamienniku kakao.
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się Twoja kuchnia- udowadniasz, że wege nie znaczy tylko sałata+ ogórek :)
Ja biorąc pod uwagę potrzebę nabiału nie mogłabym korzystać na stałe, ale odmiana świetna! pozdrawiam! :)
Dziękuję za miły komentarz :-) Pozdrawiam
Usuń