środa, 25 marca 2015

Koktajl z karobem i daktylami

Idealna propozycja na zabiegane poranki w tygodniu, kiedy nie masz czasu usiąść przy stole i zjeść śniadania. O wiele prościej jest znaleźć moment na popijanie koktajlu, nawet w pośpiechu, pomiędzy tuszowaniem rzęs a szukaniem zagubionych dokumentów.

Karob, inaczej zwany mączką chleba świętojańskiego, w krajach południowych jest znany i używany od kilku tysięcy lat. Jest wszechobecny na małych bazarkach, gdzie sprzedaje się go w postaci strąków do żucia, które są tam słodkim rarytasem. W naszych stronach stał się modnym i zdrowszym zamiennikiem kakao, ponieważ, w przeciwieństwie do niego, nie ma działania alergizującego i nie zawiera kofeiny. Stanowi doskonałą propozycję dla małych smakoszy. 

Ten koktajl jest bardzo smaczny i, co najistotniejsze o tej wymagającej porze dnia, błyskawiczny w wykonaniu. Jeżeli zależy Ci, aby był bardziej sycący i gęsty, dorzuć górskich płatków owsianych. To koktajl w iście południowym stylu – karob i daktyle nadają mu karmelowy posmak oraz piękną orientalną barwę. 


Składniki:
2 dojrzałe banany
1 szklanka waniliowego mleka ryżowego
2 płaskie łyżki karobu 
8 sztuk daktyli 
2 garście ziaren słonecznika 
4 łyżki górskich płatków owsianych (opcjonalnie) 


Jak w przypadku większości koktajli, wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Smacznego! 

2 porcje




3 komentarze:

  1. świetny koktajl, mocno słodki- takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie słyszałam o zamienniku kakao.
    bardzo podoba mi się Twoja kuchnia- udowadniasz, że wege nie znaczy tylko sałata+ ogórek :)
    Ja biorąc pod uwagę potrzebę nabiału nie mogłabym korzystać na stałe, ale odmiana świetna! pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP