Danie, które wygląda, jakby kosztowało mnóstwo pracy, a w rzeczywistości jest niezwykle proste w wykonaniu, to satysfakcjonująca sprawa. Purée ze słodkich ziemniaków warto przygotować sobie zawczasu, a i ono nie wymaga większego zachodu. Myślę, że ze zrobieniem tych klusek poradzi sobie nawet początkujący kucharz, do tego wystarczy tylko pokroić warzywa, poddusić z dodatkiem aromatycznych przypraw i już! Pyszne i sycące danie gotowe. Oczywiście, jak się domyślasz, bataty nadają kluskom słodki smak. I o to właśnie chodzi. Delikatna słodycz kluseczek przebija się przez wytrawny smak aromatycznych warzyw. Danie ma zdecydowanie ciekawy charakter.
Pomarańczowy kolor klusek, kontrastujący z czerwienią i zielenią warzyw (a do tego podany na niebieskim talerzu), prezentuje się bardzo efektownie. Jeżeli chwilowo jesteś w stanie zrezygnować ze względów zdrowotnych na rzecz estetycznych, możesz spróbować wykorzystać zwykłą pszenną mąkę. Pomarańczowy kolor będzie jeszcze bardziej intensywny.
Składniki:
3 średnie bataty
2 ¾ szkl. pszennej razowej mąki
1/3 szkl. roślinnego mleka
2 łyżki bulionu warzywnego
1 średnia cebula
po 1 łyżeczce bazylii i oregano
1 łyżeczka suszonych papryczek jalapeño
5 pomidorów
2 duże cukinie
Sól morska i pieprz do smaku
Przygotuj purée: Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty umyj, obierz, pokrój w kostkę. Piecz ok. 30-40 min, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po upieczeniu przełóż do kielicha blendera, dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę. Z podanej ilości powinno się uzyskać ok. 2 szklanek purée.
W dużym garnku zagotuj wodę. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj purée i zagnieć miękkie ciasto. Podziel je na 5 części, przełóż na wysypany mąką blat. Każdą część roluj na wałek o średnicy ok. 3 cm, a następnie każdy walec pokrój na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm.
Wrzuć kluski do gotującej się wody. Najwygodniej podzielić gotowanie na dwie partie. Gotuj kluski do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię, co powinno zająć ok. 5-7 min. Kiedy będą gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki, pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki bulionu i na średnim ogniu podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Pomarańczowe kluski wyłóż na talerz i polej gorącym, aromatycznym sosem.
4 porcje
Smacznego!
wow! rewelacja, pierwszy raz widzę, a tu z samych warzyw takie cuda :)
OdpowiedzUsuń