czwartek, 12 marca 2015

Pomarańczowe kluski z duszonymi warzywami po włosku

Danie, które wygląda, jakby kosztowało mnóstwo pracy, a w rzeczywistości jest niezwykle proste w wykonaniu, to satysfakcjonująca sprawa. Purée ze słodkich ziemniaków warto przygotować sobie zawczasu, a i ono nie wymaga większego zachodu. Myślę, że ze zrobieniem tych klusek poradzi sobie nawet początkujący kucharz, do tego wystarczy tylko pokroić warzywa, poddusić z dodatkiem aromatycznych przypraw i już! Pyszne i sycące danie gotowe. Oczywiście, jak się domyślasz, bataty nadają kluskom słodki smak. I o to właśnie chodzi. Delikatna słodycz kluseczek przebija się przez wytrawny smak aromatycznych warzyw. Danie ma zdecydowanie ciekawy charakter.

Pomarańczowy kolor klusek, kontrastujący z czerwienią i zielenią warzyw (a do tego podany na niebieskim talerzu), prezentuje się bardzo efektownie. Jeżeli chwilowo jesteś w stanie zrezygnować ze względów zdrowotnych na rzecz estetycznych, możesz spróbować wykorzystać zwykłą pszenną mąkę. Pomarańczowy kolor będzie jeszcze bardziej intensywny.


Składniki: 
3 średnie bataty 
2 ¾ szkl. pszennej razowej mąki 
1/3 szkl. roślinnego mleka 
2 łyżki bulionu warzywnego 
1 średnia cebula 
po 1 łyżeczce bazylii i oregano 
1 łyżeczka suszonych papryczek jalapeño 
5 pomidorów 
2 duże cukinie 
Sól morska i pieprz do smaku 


Przygotuj purée: Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty umyj, obierz, pokrój w kostkę. Piecz ok. 30-40 min, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Po upieczeniu przełóż do kielicha blendera, dodaj mleko i zmiksuj na gładką masę. Z podanej ilości powinno się uzyskać ok. 2 szklanek purée.

W dużym garnku zagotuj wodę. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj purée i zagnieć miękkie ciasto. Podziel je na 5 części, przełóż na wysypany mąką blat. Każdą część roluj na wałek o średnicy ok. 3 cm, a następnie każdy walec pokrój na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm.

Wrzuć kluski do gotującej się wody. Najwygodniej podzielić gotowanie na dwie partie. Gotuj kluski do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię, co powinno zająć ok. 5-7 min. Kiedy będą gotowe, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej. 

Cebulę pokrój w piórka, cukinie w plasterki, pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i pokrój w kostkę. 

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki bulionu i na średnim ogniu podduś cebulę z oregano, bazylią i papryczkami. Dodaj pomidory i cukinię. Przykryj i gotuj jeszcze 5-7 min., aż cukinia zmięknie. Na koniec dopraw solą i pieprzem. 

Pomarańczowe kluski wyłóż na talerz i polej gorącym, aromatycznym sosem. 

4 porcje

Smacznego!




1 komentarz:

  1. wow! rewelacja, pierwszy raz widzę, a tu z samych warzyw takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP