czwartek, 19 marca 2015

Pomarańczowa owsianka z bakaliami

Jednym z najbardziej intrygujących i najbardziej zajmujących badaczy zmysłów - bo dający najwięcej przyjemnych doznań - jest zmysł smaku. To niesamowite, że każdy z nas posiada inny, unikalny zestaw kubków smakowych, niczym linie papilarne opuszki wskazującego palca. To sprawia, że określone doznania smakowe są odbierane w zupełnie odmienny sposób przez każdego człowieka. Tak czy inaczej, każdy ma swoją czarną listę produktów czy dań, które nam nie smakują i których staramy się unikać. Ja jednak lubię przekonywać zarówno siebie, jak i osoby ze swojego otoczenia do nielubianych składników. Uważam, że wszystko to kwestia odpowiedniego ich łączenia. 

Jedną z najbardziej poszkodowanych jest poczciwa, pożywna owsianka, którą niemała większość kojarzy z bezkształtną i bezsmakową papką, którą raczyły nas panie w przedszkolu. Tymczasem odpowiednie dodatki w postaci świeżych bądź suszonych owoców, orzechów oraz aromatycznych przypraw wyczarują z niej wyjątkowe i pożywne śniadanie, które nasyci nas na wiele godzin i rozgrzeje w chłodne, pochmurne dni. 

Ja lubię owsianki, a ta jest jedną z najlepszych, jakie jadłam. Delikatnie słodka i kremowa, pachnąca aromatem świeżych pomarańczy połączonych z kardamonem i cynamonem. I banalna w wykonaniu, jak zresztą wszystkie owsianki.

Na czarnej liście mojego męża figurowała właśnie owsianka, i to pod numerem jeden. Wystarczyło odpowiednio połączyć składniki i był uprzejmy ją natychmiast wykreślić. Oznajmił, że ta jest najlepszą, jaką dotąd jadł. Poczułam się niezmiernie usatysfakcjonowana, a tymczasem przepis dla Ciebie:


Składniki na 2 porcje:
1 szkl. roślinnego mleka
8 łyżek owsianych płatków górskich
2 garście rodzynek
1 jabłko
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 garście płatków migdałowych


Do rondla wlej mleko, dodaj płatki i rodzynki. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Jabłko pokrój w kostkę. Kiedy owsianka się zagotuje, dorzuć do niej pokrojone owoce wraz z przyprawami, całość zamieszaj i gotuj 3-4 minuty. Na koniec dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, zagotuj jeszcze chwilkę. Wyłącz gaz i odstaw na moment. W międzyczasie delikatnie upraż płatki migdałów.

Gotową owsiankę przełóż do miseczek i posyp złotymi migdałami. Zajadaj póki ciepłe, smacznego!



1 komentarz:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP