środa, 18 marca 2015

Słodko-słone batoniki orzechowe

Mam tu dla Ciebie tak pyszną przekąskę, że warto potraktować ją jako wyjątkową i serwować tylko na specjalne okazje. Idealną są zbliżające się święta. 

Słodycz czekolady i ciastek spotyka się ze słonym smakiem fistaszków, a gdzieś tam w tle przebija się kokosowa nuta. Ta słodko-słona kombinacja jest cudowna: przy jedzeniu tych batoników w głowie rozlega się jakby kilka klaksonów. I dlatego nie mam na tyle silnej woli, aby przestać jeść. Może Tobie się uda…


Składniki:
2 szklanki pokruszonych herbatników pełnoziarnistych (niskotłuszczowych)
½ szkl. solonych fistaszków
½ szkl. wiórków kokosowych 
2/3 szkl. masła z fistaszków
¼ szkl. mleka sojowego
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (min.70%)
5 łyżek mleka ryżowego


Herbatniki, fistaszki, wiórki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania sypkiej masy przypominającej mokry piasek. Przełóż ją do miski, następnie dodaj masło i wmieszaj je w okruchy. Wlej ostrożnie mleko sojowe i ponownie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania zwartej mieszaniny. Najwygodniej jest ugnieść ciasto rękami.

Masę rozprowadź równomiernie na beztłuszczowej formie o wymiarach 20x20cm.

Czekoladę połam lub posiekaj, przełóż do miski i rozpuść wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozpuszczoną czekoladę wylej na przygotowaną masę orzechową i równomiernie rozprowadź. Przestudź i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem pokroj w prostokąty. 

12 batoników


6 komentarzy:

  1. Batoniki mnie urzekły :) Wyglądają baaardzo smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne batoniki! oczywiście, nie ma to jak domowe :) na sam widok robi się słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. tak wyglądają, jak wszytko tutaj :), pięknie a dodatkowo takie snikersiki to niebo dla mojego podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Boże... To musi być przecudowne! Muszę wykonać! Koniecznie :) Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP