Pyszny i szybki przepis zaczerpnięty z genialnej książki Leanne Campbell. To sałatka z gatunku sycących, tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować ją jako główny posiłek. Ale równie dobrze sprawdza się jako wieczorna przekąska przed telewizorem. Składniki bardzo dobrze się dopełniają, sałatka nie tylko jest pożywna, ale także „pożywnie” smakuje. Awokado nadaje jej aksamitnej kremowej konsystencji, a wszystkie smaki połączy genialny, zdrowy majonez, którego przygotowanie zajmie Ci mniej czasu niż wyprawa do sklepu. Oczywiście kupny wegański majonez także dobrze się sprawdzi. Tę sałatkę przyrządza się z łatwością i z taką samą łatwością pochłania.
Składniki:
3 szklanki pełnoziarnistego pszennego makaronu (lub innego)
¼ szkl. drobno pokrojonej czerwonej cebuli
2 ½ szkl. pomidorków koktajlowych
1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
½ szkl. liści świeżej bazylii
2 awokado
1 ½ szkl. kukurydzy z puszki
¼ szkl. domowego wegańskiego majonezu
sól morska
Majonez:
1 kostka naturalnego tofu
¼ szkl. nerkowców
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego
¼ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki musztardy dijon
1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę. Możesz dodać wody, jeżeli odpowiada Ci bardziej płynna konsystencja.
Z podanej ilości składników uzyskasz 1 szklankę majonezu. Przechowuj w lodówce.
A teraz zabierz się za sałatkę:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej cieciorkę, odcedzoną i opłukaną kukurydzę, pokrojoną czerwoną cebulę.
Pomidorki pokrój w ćwiartki, awokado w kostkę, a liście bazylii posiekaj. Dodaj je do miski i całość wmieszaj. Na koniec dorzuć jeszcze makaron oraz majonez. Dopraw solą do smaku.
Składniki na 8 porcji.
Bardzo lubię sałatki z makaronem. Skład Twojej bardzo przypadł mi do gustu.
OdpowiedzUsuńmusiała smakować! Bardzo fajne połączanie!
OdpowiedzUsuńmusi byc smaczna;)
OdpowiedzUsuń