czwartek, 26 lutego 2015

Zupa krem z grillowanej papryki

Papryka to witaminowa rekordzistka. Aż dziw, że kilka wieków temu uchodziła jedynie za roślinę ozdobną, a nawet trującą! W latach trzydziestych ubiegłego wieku Albert Szent-Györgyi wyizolował krystaliczny kwas askorbinowy, czyli witaminę C, za co otrzymał nagrodę Nobla. Do tego celu wybrał właśnie paprykę, ponieważ jest jej znakomitym źródłem. Dlatego warto ją jeść. 

Mimo, że do sezonu paprykowego jeszcze daleko, ja nabrałam ochoty na przepyszną zupę o cudownym, lekko słodkawym paprykowym smaku. W uzyskaniu takiego pomoże proces grillowania. Bardzo lubię zupy w formie kremu, zwłaszcza w chłodniejsze dni, są idealnie rozgrzewające i sycące. 


Składniki:
5 średniej wielkości czerwonych papryk
3 średnie ziemniaki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
3 szkl. bulionu warzywnego lub wody
1 szkl. mleka owsianego (lub innego rodzaju roślinnego mleka)
sól, pieprz
natka pietruszki




Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Papryki dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika od razu owiń je folią aluminiową lub przełóż do szczelnego pojemnika i poczekaj, aż wystygną. Dzięki temu łatwo usuniesz skórkę.

Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, po chwili także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmaż, a następnie dorzuć kostki ziemniaków i zalej wodą lub bulionem, gotuj przez ok. 15 min. Po tym czasie dorzuć przygotowaną paprykę, dolej mleko, zagotuj. Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem do smaku. 
Zupę podawaj posypaną natką pietruszki. 

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Lubię paprykę na surowo i jako składnik różnych dań. Często ją dodaje do pasztetów, bo zdecydowanie wzbogaca ich smak. Też jest dobra w sałatce. Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam zupy z papryki i już tego żałuję patrząc na Twoją dzisiejszą propozycję. Wygląda bardzo apetycznie ! Muszę nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, papryka w zupach jest pyszna, no i ten kolor... :)

      Usuń
  2. mam strasznie ochotę taką zrobić, a teraz jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowała i wyszła rewelacja, nie wiem jak mogłam wcześniej nie znać tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP