Wracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy, że po upieczeniu zapakujesz ciasteczka w ładny papier - masz pyszny i, co najważniejsze, zdrowy podarunek dla gospodarzy.
Składniki na 36 ciasteczek:
3 szkl.
górskich płatków owsianych
½ szkl.
migdałów
1 dojrzały
banan
1 szkl.
pasty daktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła)
1 łyżka
ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki
soli
½ łyżeczki
proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu
½ łyżeczki
sody oczyszczonej
1 szkl.
rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub
orzechami)
1/3 szkl.
mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego)
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do
pieczenia.
Banana obierz i rozgnieć za pomocą widelca, a następnie
przełóż do dużej miski. Dodaj pastę daktylową/ syrop klonowy oraz ekstrakt
waniliowy, całość wymieszaj.
Jedną szklankę płatków owsianych oraz migdały wsyp do
blendera i zmiksuj na drobny proszek. Wsyp go do słodkiej bananowej masy, dodaj
też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka
masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je
dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną
ilość mleka roślinnego.
Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne
ciasteczka, wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 min, do momentu, aż ładnie
zbrązowieją.
Moim zdaniem najlepiej smakują na ciepło, ale kiedy
już wystygną, też są doskonałe: lekkie i puszyste o bogatym posmaku z
rodzynkowym akcentem. Pycha!
proste, domowe ciasteczka owsiane- najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciastka a te Twoje wyglądają cudownie :) Wszystkie składniki bardzo mi się podobają, a najbardziej w takich ciastkach lubię dodatek migdałów :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zbieram się do upieczenia ciasteczek owsianych. Twoje wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zbieram się do upieczenia ciasteczek owsianych. Twoje wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuń