niedziela, 8 lutego 2015

Owsiane ciasteczka z rodzynkami

Wracam z pracy. Dzwoni telefon. Znajomi spontanicznie zapraszają nas na popołudniową kawę i ciasto. Nie wypada składać wizyty z pustymi rękoma, a jednocześnie nie chcę kupować niezdrowych słodyczy w sklepie. Co robię? Odpalam szybko piekarnik i zabieram się za owsiane ciasteczka z rodzynkami. Zrobienie tych maleńkich pyszności to kwestia 20 min (łącznie z pieczeniem), tak więc to idealne rozwiązanie podczas niespodziewanych wizyt. Wystarczy, że po upieczeniu zapakujesz ciasteczka w ładny papier - masz pyszny i, co najważniejsze, zdrowy podarunek dla gospodarzy.


Składniki na 36 ciasteczek:
3 szkl. górskich płatków owsianych
½ szkl. migdałów
1 dojrzały banan
1 szkl. pasty daktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szkl. rodzynek (można zastąpić żurawiną bądź posiekaną gorzką czekoladą lub orzechami)
1/3 szkl. mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego)


Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Banana obierz i rozgnieć za pomocą widelca, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj pastę daktylową/ syrop klonowy oraz ekstrakt waniliowy, całość wymieszaj.

Jedną szklankę płatków owsianych oraz migdały wsyp do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Wsyp go do słodkiej bananowej masy, dodaj też proszek, sodę, sól i wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodaj pozostałe 2 szkl. płatków oraz rodzynki, wmieszaj je dokładnie w ciasto. Jeżeli całość wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej przygotowaną ilość mleka roślinnego.

Za pomocą łyżki uformuj na blasze maleńkie i zgrabne ciasteczka, wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 min, do momentu, aż ładnie zbrązowieją.


Moim zdaniem najlepiej smakują na ciepło, ale kiedy już wystygną, też są doskonałe: lekkie i puszyste o bogatym posmaku z rodzynkowym akcentem. Pycha!



4 komentarze:

  1. proste, domowe ciasteczka owsiane- najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciastka a te Twoje wyglądają cudownie :) Wszystkie składniki bardzo mi się podobają, a najbardziej w takich ciastkach lubię dodatek migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zbieram się do upieczenia ciasteczek owsianych. Twoje wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zbieram się do upieczenia ciasteczek owsianych. Twoje wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP