wtorek, 10 lutego 2015

Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami

Dania makaronowe uwielbiam pod każdą postacią. A ten sos pasuje do ich każdego rodzaju, jest cudowny i aromatyczny, przebija się tu słodycz suszonych pomidorów i lekko cierpki, wytrawny smak oliwek. Do tego dużo prażonych migdałów i posiekanej natki – to absolutny obowiązek! Pyszne i rozgrzewające jedzenie, które sprawia, że ostatnie podrygi zimy stają się bardziej znośne.


Składniki na 2 duże porcje:
250 g pełnoziarnistego makaronu (można wypróbować też kukurydziany, amarantusowy lub gryczany)
600 g pieczarek
garść suszonych pomidorów (polecam rossmannowe Ener Bio)
2 garście zielonych oliwek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
50 g tofu (najlepiej wędzonego)
odrobina bulionu lub oliwy
pęczek natki pietruszki
3 łyżki płatków migdałowych
do smaku: sól, pieprz, ½ łyżeczki tymianku


Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, skracając jednak czas gotowania o ok. 1-2 min, tak, aby był al dente. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę i tofu w kostkę, a pomidory w plasterki. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć cebulę i dodaj do niej przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się lekko poddusi, dodaj też pokrojone grzyby. Całość duś do momentu, aż większość wody z pieczarek nie odparuje (w międzyczasie na drugiej patelni delikatnie upraż migdały i posiekaj pietruszkę), a następnie dorzuć pomidory, oliwki i tofu, dopraw do smaku. Całość delikatnie podgotuj. Na koniec dodaj makaron, zamieszaj i wyłóż na talerze. Posyp hojnie uprażonymi migdałami i posiekaną natką.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania, Twoje wygląda przepysznie :) Bardzo podobają mi się wszystkie składniki, a ostatnio wczoraj własnie kupiłam suszone pomidorki z rossmanna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię i oliwki i pieczarki i pozostałe składniki też :). Bardzo fajny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię i oliwki i pieczarki i pozostałe składniki też :). Bardzo fajny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP