niedziela, 18 stycznia 2015

Zapiekana owsianka z bananami i jabłkiem

Na przykładzie mojego męża doskonale wiem, że niektórym owsianka może kojarzyć się z przykrym koszmarem dzieciństwa – bezsmakową, rozgotowaną papką. Jednak zapewniam Cię, że ta owsianka nie ma nic wspólnego z tamtymi niezbyt ciekawymi doznaniami smakowymi. Owoce oraz syrop klonowy nadają jej pysznego, słodkiego smaku (ale nie za słodkiego, czego o poranku bym nie zniosła), natomiast po zapieczeniu wierzch staje się cudownie zarumieniony i chrupiący. Cynamon nadaje potrawie rozgrzewającą nutę, tak potrzebną w mroźne zimowe poranki, a dodatek uprażonych płatków migdałowych to dla mnie niezbędna sprawa! Dodam jeszcze tylko, że zrobienie tej owsianki nie wymaga zbyt wiele zachodu, zajmuje to najwyżej 10 minut, po czym danie wstawiamy do piekarnika i w międzyczasie możemy zająć się czymś innym. Lubię przyrządzać ją w spokojne, leniwe niedziele, ale nie tylko. Doskonale sprawdza się też na co dzień, choćby poniedziałkowe poranki, kiedy to potrzebujemy czegoś pokrzepiającego i sycącego, czegoś, co pomaga wstać z łóżka i stawić czoła codziennym wyzwaniom

Podaję przepis na 1 porcję, ale ilość składników można spokojnie powiększyć i owsiankę zapiec w naczyniu żaroodpornym:


Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów żytnich (opcjonalnie)
1 garść rodzynek 
½ szkl. ciepłej wody lub ciepłego roślinnego mleka (migdałowego, sojowego, owsianego, itd.)
1 małe jabłko 
½ dojrzałego banana
1 łyżka syropu klonowego (lub innego roślinnego słodzika, np. syropu z agawy)
1 ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka płatków migdałowych


Piekarnik rozgrzej do 200 °C

Przygotuj miseczkę, w której zapieczesz owsiankę, wsyp płatki owsiane, otręby i rodzynki, po czym zalej wszystko ciepłą wodą lub mlekiem. Całość odstaw na chwilę.

Zajmij się owocami: jabłko obierz cienko ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Banana obierz i rozgnieć widelcem.

Do miski z płatkami dodaj przygotowane owoce, syrop klonowy, 1 łyżeczkę cynamonu, całość dokładnie wymieszaj.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez ok. 25 min., aż wierzch się zarumieni.

Wyjmij owsiankę z piekarnika i odłóż na chwilkę do delikatnego przestygnięcia (jest naprawdę gorąca!). W tym czasie na patelni upraż płatki migdałów aż nabiorą cudownej złocistej barwy i aromatu, po czym posyp nimi chrupiący wierzch zapiekanki. Ja uwielbiam cynamon, więc na koniec posypuję jeszcze ½ łyżeczki, Tobie proponuję zrobić tak samo.




1 komentarz:

  1. To zdecydowanie najsmaczniejsza owsianka, jaką miałam okazję jeść. Rzeczywiście idealnie pasuje na zimowe poranki - niezwykle pożywna i rozgrzewająca.
    Dziękuję i pozdrawiam
    Renata R

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP