Oto jeden z najlepszych i jednocześnie najprostszych przepisów na roślinne słodkości! Bataty to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów w kuchni, z którego wyczarujemy pyszne dania główne, pasty, wypieki, a zwłaszcza desery. Ciepłe , wyjęte z piekarnika, kremowe i słodkie połówki batatów wyjadane łyżeczką to prawdziwy przysmak… A już dodatek masła orzechowego i bakalii to dopiero bajka! ja najczęściej sięgam po masło migdałowe. Tutaj podaję wersję z rodzynkami, ale można użyć inne bakalie. A najlepsze jest to, że mamy pyszny deser, który przygotowuje się tak łatwo i który możemy jeść bez żadnych wyrzutów sumienia.
Składniki:
2 średnie lub duże bataty
4 łyżki masła z migdałów (nie polecam masła z orzechów
arachidowych - działa pleśniotwórczo)
2 garście rodzynek
Rozgrzej piekarnik do 200 °C, blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Ziemniaki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przekrój wzdłuż na równe połówki. Ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 50 min. lub 1 godz. , w zależności od wielkości batatów.
Gorące i aromatyczne bulwy wyjmujemy z piekarnika. Za pomocą małego nożyka nacinamy je lekko na obwodach i delikatnie zdejmujemy zarumienioną skórkę, którą zjadamy ze smakiem
Na każdą połówkę nakładamy po łyżce kremowego masła, które delikatnie rozsmarowujemy. Posypujemy rodzynkami.
Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 170 °C, wkładamy ziemniaki ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 5-7 min.
Gorące łódki przekładamy ostrożnie na talerzyki i, czekając aż lekko przestygną, przygotowujemy się na istne szaleństwo! Zagłębiamy łyżeczkę w słodkim miąższu i delektujemy się każdym kęsem…
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.