Myślę, ba, jestem nawet pewna, że każdy pragnie posiadać sekretny, a przy tym najlepiej prosty i szybki przepis na pyszny domowy wypiek, aby móc wyczarować wyjątkowe śniadanie. Proszę bardzo, a oto i on. Zrobienie tych cudownych bułeczek to kwestia jedynie 10 minut plus 20 pieczenia, co sprawia, że często je piekę, myślę, że przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam je za delikatny korzenny aromat, który bułeczkom nadaje piwo oraz puree z dyni. Warto od czasu do czasu przygotować sobie dynię: obierz ją, pokrój w kawałki, posyp cynamonem, kuminem i kurkumą (lub pomiń przyprawy, jeśli za nimi nie przepadasz) i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 30-40 min., po wystygnięciu zmiksuj za pomocą blendera za gładką masę, którą możesz zamrozić. W ten sposób zawsze pod ręką masz doskonałą bazę i zastępnik tłuszczu do wszystkich wypieków: ciast, babeczek, bułeczek, chlebów, itd. W przypadku tych bułek dynię możesz także zastąpić oliwą. Jeżeli chodzi o mąkę, zostawiam Ci wolny wybór, ja wybieram pełnoziarnistą mąkę orkiszową.
Składniki na 12 bułeczek:
400 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
100 g górskich płatków owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli morskiej
300 ml ciemnego piwa (porter lub inne piwo górnej fermentacji)
150 ml roślinnej maślanki ( mleko roślinne + 1 łyżka soku z
cytryny)
4 łyżki syropu klonowego
2 czubate łyżki puree z dyni/ 4 łyżki oliwy
pestki dyni , słonecznika lub płatki owsiane do posypania
Piekarnik rozgrzej do 200 °C, blachę wyłóż papierem do
pieczenia.
Przygotuj sobie dużą miskę, do której wsyp wszystkie suche
składniki: mąkę, płatki , sól i sodę, zamieszaj.
W osobnym naczyniu połącz ze sobą mokre składniki: maślankę, piwo, syrop oraz dynię/oliwę.
Wlej delikatnie mokre składniki do suchych i za pomocą
drewnianej łyżki zamieszaj ciasto. Początkowo może Ci się wydać, że masa jest
za rzadka, ale za chwilę soda zacznie robić swoje i ciasto zgęstnieje.
Za pomocą łyżki wykładaj bułeczki na przygotowaną blachę.
Posyp pestkami dyni, słonecznika lub płatkami owsianymi i przenieś do
rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. 15-20 min. Czekając, aż będą gotowe, naciesz
się cudownym zapachem, który wypełni dom i zamieni go w najlepszą piekarnię
świata.
Wyjmij z piekarnika i przełóż na metalową kratkę do wystygnięcia.
Mnie jednak najbardziej smakują podane od razu na ciepło z plasterkami
kremowego awokado, słodkim pomidorem i świeżym ogórkiem. Ale są równie nie do
pobicia na zimno posmarowane masłem orzechowym lub konfiturą.
Bardzo fajny przepis. Na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Na pewno go wypróbuję.
OdpowiedzUsuń