wtorek, 23 stycznia 2018

Najprostsze wegańskie ciasto jogurtowe

Takie przepisy i takie ciasta lubię najbardziej – czeka Cię najwyżej 10 minut roboty i cudowny jej efekt w postaci mięciutkiego, delikatnego i nie za słodkiego deseru. Dedykowany nie tylko weganom, ale również osobom, które z różnych względów nie jadają nabiału bądź jajek. Migdałowa kruszonka to nie obowiązek, ale miły dodatek, choć i bez niej ciasto doskonale się obroni. Równie dobrze wierzch ciasta możesz posypać samymi migdałami – w postaci płatków lub słupków- według uznania.


Składniki:

2 szklanki zwykłej pszennej mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
1¾ szklanki jogurtu sojowego
¾ szklanki roślinnego oleju, np. z pestek winogron
skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka (opcjonalnie):
50 g margaryny ALSAN-bio
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru
1/2 szklanki migdałów pokrojonych w słupki


Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Tortownicę o średnicy 23cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Jeżeli robisz kruszonkę, schłodzoną pokrojoną w kostkę margarynę ugnieć z mąką do momentu, aż powstanie grudkowate ciasto. Dodaj cukier oraz migdały i za pomocą widelca wmieszaj je delikatnie w kruszonkę. 

Do większej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i cukier i dokładnie zamieszaj. 

W innym naczyniu połącz ze sobą jogurt, olej oraz skórkę z cytryny. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch, posyp go równomiernie kruszonką i wstaw do piekarnika na około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu pozostaw ciasto na 15 minut w formie, po czym wyjmij i pozwól całkowicie ostygnąć, zanim pokroisz na kawałki.





13 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię, bo wygląda super! Lubię wilgotne ciasta typu babkowego, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jest to "ciężkie" ciasto? ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast jogurtu sojowego można użyć kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj z jogurtem sojowym waniliowym - pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto ma za dużo oleju w przepisie, czy 3/4 szklanki to poprawna wartość? bo wyszło bardzo tłuste :|

    OdpowiedzUsuń
  6. Marta je upiekła i było pyszne pozdrawiam Martę ❤️

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedna wielka ściema zakalec nad zakalce nie polecam porażka

    OdpowiedzUsuń
  8. 2 x robiłam z przykrością stwierdzam 2 x zakalec oprócz kruszonki

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak masakrycznego ciasta to dawno nie piekłam, bo mega zakalec. Szkoda bo zmarnowane składniki. Nie polecam nie robić.

    OdpowiedzUsuń
  10. dla osób którym wyszedł zakalec (choć pewnie tu już nie wrócą :-P ) : wydaje mi się,że jest to kwestia proporcji jogurtu i proszku. dałam 2 jogurty alpro po 400g + 2 i 3/4 łyżki proszku do pieczenia (reszta jak przepisie). Na moje oko dodanie tyle ile w przepisie i tyle proszku ile jest, ryzykowna sprawa i nie dziwi mnie, że komuś nie wyszło. A ilość tłuszczu mnie nie dziwi, w innym wegańskim i czekoladowym była taka sama (choć więcej suchych produktów więc może mniej wyczuwalne w smaku). Aloha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopowiem do powyzszego wlasnego komentarza - robilam ciasto z dwoch porcji czyli dlatego 2x400g jogurtu alpro + 2 i 3/4 płaskiej łyżki proszku.

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP