poniedziałek, 12 czerwca 2017

Kokosowa owsianka

Owsianki na stałe wpisały się w nasz poranny repertuar – dlaczego miałyby się nie wpisać, skoro są zdrowe, pyszne, bardzo sycące i można je podawać na nieskończoną ilość sposobów. Owsianka, na którą przepis zamieszczam poniżej szczególnie przypadła mi do gustu. Jestem przekonana, że to zasługa kremowego mleka kokosowego domowej roboty. Jeżeli natomiast nie dysponujesz takim, tym razem proponuję użyć mleka kokosowego z kartonu, a nie tego z puszki.


Składniki na 1 porcję:
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka syropu klonowego


Do podania: ulubione owoce, orzechy, roztopiona ciemna czekolada.

Do małego rondla wsyp płatki owsiane, wiórki kokosowe, zalej mlekiem i zamieszaj. Wstaw na średni ogień, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty. Gotową owsiankę odstaw na 10 minut. Na koniec dodaj syrop klonowy, przełóż do miski i podawaj z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP