wtorek, 17 marca 2015

Roślinny zdrowy majonez

Pogoda rozpieszcza nas pierwszymi promykami wiosennego słońca, święta za pasem, najwyższa pora więc zabrać się za pyszne i roślinne wielkanocne potrawy. Na pierwszy rzut pójdzie majonez, który stanowi bazę do większości dań. Już wcześniej podawałam podobny przepis przy okazji makaronowej sałatki ze świeżymi pomidorami i awokado, ale na wszelki wypadek powtórzę go tutaj wraz ze zdjęciami. Ten majonez robi się błyskawicznie. Ma delikatną i kremową konsystencję, która doskonale komponuje się z innymi wielkanocnymi daniami. Musisz jednak wiedzieć, że smakiem nie przypomina on zwykłego majonezu, ale moim zdaniem wcale nie stanowi to jego wady. Wręcz przeciwnie. Wszystkie składowe przepisu nadają mu niecodziennego charakteru.

Bez względu na to, czy jesteś weganem czy też nie, zawsze warto być otwartym na zdrowsze odpowiedniki i poszukiwać nowych doznań smakowych. Mogę zapewnić, że ten majonez to interesująca alternatywa na świąteczny stół, do której z pewnością będziesz często wracać. 


Składniki:
1 kostka naturalnego tofu
¼ szkl. migdałów lub nerkowców
2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeczka octu ryżowego 
2 łyżki octu jabłkowego 
1 łyżeczka syropu klonowego 
¼ łyżeczki soli morskiej 
½ łyżeczki musztardy dijon 
½ szkl. mleko sojowego 
1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 


Za pomocą blendera miksuj wszystkie składniki na gładką masę bez grudek. Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu 1 tygodnia. 

Z podanej ilości składników uzyskasz 1 szklankę majonezu.


Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy:

  1. Domowy majonez musi być wyśmienity. Same plusy, a szczególnie istotny jest ten, że ma mniej kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł :) a czy w smaku przypomina choć trochę robiony z jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bardzo przypomina, ale oczywiście nie smakuje DOKŁADNIE tak samo. Mnie osobiście ten bardzo odpowiada, nie widzę większej różnicy i nie tęsknię za tym tradycyjnym :) proponuję, abyś sama spróbowała :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny przepis, przede wszystkim dlatego, że nie zawiera oleju / oliwy. Z pewnością smakuje doskonale :) A gdzie zaopatrujesz się w płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję płatki drożdżowe tutaj: http://vegevege.pl/product.php?id_product=6819, ale myślę, że bez problemu znajdziesz je też w sklepach ze zdrową żywnością. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wczoraj nie byłam nim zachwycona, ale jak dziś wzięłam sobie na kromkę to zaczęłam się zastanawiać skąd pamiętam ten smak i eureka. Dziś czyli na drugi dzień smakuje jak tradycyjny majonez. Super!

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP