wtorek, 6 czerwca 2017

„Sernikowe” placuszki z tofu

Swojego czasu bardzo smakowały mi desery z użyciem twarogu – wszelkiego rodzaju serniki, naleśniki czy placki z dodatkiem białego sera były moją wielką miłością. Dlatego też nie widzę powodu, aby w powyższych deserach nie użyć tofu, które jednak warto nadkwasić odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu uzyskasz efekt podobny do tego twarogowego, jednak bez charakterystycznego mlecznego posmaku. Nie pasuje on niektórym osobom – na przykład mojemu Mężowi, który teraz deserami z tofu zajada się z przyjemnością.


Składniki na około 10 placuszków:
2 banany
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 kostki naturalnego tofu
1/4 szklanki roślinnego mleka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
świeże owoce lub syrop klonowy do podania


Wszystkie składniki, poza olejem, przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj łyżką porcje ciasta. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż brzegi przestaną być surowe (około 1-2 minut), po czym odwróć na drugą stronę. Podawaj lekko przestudzone z owocami lub syropem klonowym.

3 komentarze:

  1. To juz wiem co bedzie w sobote na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co niedługo zrobię <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP