sobota, 10 czerwca 2017

Młode ziemniaki i kalafior zapiekane pod sosem musztardowym

Ziemniaki nie muszą smakować powszednio, a kalafior niekoniecznie musi być podany w towarzystwie zasmażanej bułki tartej. Przykładem tego jest poniższa propozycja – młode ziemniaczki oraz kalafior polane sosem musztardowym na bazie mleka kokosowego – znane warzywa w nieco innej formie. Idealne zarówno jako przystawka, jak i – w większej ilości - samodzielne danie.


Składniki:
300g różyczek kalafiora
200-250g młodych ziemniaków 
2 ząbki młodego czosnku
4 cebulki dymki
1 łyżeczka oleju kokosowego
600ml mleka kokosowego (z kartonu)
2 łyżki ziarnistej musztardy
2 płaskie łyżki pełnoziarnistej mąki ryżowej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Piekarnik rozgrzej do 200°C. Różyczki kalafiora przełóż do naczynia do zapiekania. Ziemniaki dokładnie oczyść i bez obierania przekrój na połówki. Wrzuć na wrząca osoloną wodę i gotuj przez 10-15 minut. Odcedź i przełóż je do naczynia z kalafiorem, a na wierzchu równomiernie rozłóż młody czosnek pokrojony w plasterki. Cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem drobno posiekaj. Na małej patelni rozgrzej olej kokosowy i przysmaż na nim tylko białą część cebulek. Odlej odrobinę mleka kokosowego do małego kubeczka i rozmieszaj w niej mąkę ryżową. Resztę mleka wlej na patelnię, dodaj musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy. Kiedy sos zawrze, dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem zalej przygotowane warzywa i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij, odczekaj 10 minut i podawaj posypane szczypiorkiem. 

2 porcje

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zastąpić czymś mąkę ryżową ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A zamiast cytryny i syropu klonowego co można dodać? Cytryny niestety nie możemy a syropu nie posiadam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet jabłkowy oraz inne płynne slodzidlo, może być też zwykły cukier :)

      Usuń
    2. Dziękuję. Na pewno wykorzystam ta podpowiedź i w takim razie zabieram się do gotowania :)

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP