piątek, 5 maja 2017

Czekoladowe krówki z masłem słonecznikowym i daktylami


Dobrze jest niedzielnym popołudniem zmiksować zaledwie cztery składniki i z ulgą otwierać lodówkę podczas kilku następnych zapracowanych dni w tygodniu, kiedy dopada Cię ochota na coś słodkiego. Muszę przyznać, że krówki jak dla mnie najlepsze są, kiedy smakują mniej wyraziście – a efekt ten bez problemu uzyskasz wrzucając je do zamrażalnika. Jeżeli nie znajdziesz pasty słonecznikowej w sklepie, z powodzeniem możesz ją przygotować w domu – co uważam nawet za lepsze rozwiązanie, nie tylko pod względem ekonomicznym. Krówki podawać można je dowolnie – jako przekąskę na drugie śniadanie czy do kawy, powinny być jednak przechowywane w chłodzie.


Składniki:
1 szklanka pasty słonecznikowej (przepis poniżej)
1 szklanka daktyli
1 tabliczka ciemnej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego


Aby przygotować domową pastę słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość ze ścianek kielicha blendera (powinno to zając jakieś 10-15minut). Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Aby przygotować krówki, daktyle namocz na 15 minut w ciepłej wodzie, a następnie dokładnie odciśnij i przełóż do malaksera (ostrze S) i dokładnie zmiksuj. Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do miski wraz z olejem kokosowym i rozpuść w kąpieli wodnej. Ciemną płynną masę wraz z pastą słonecznikową dodaj do daktyli i ponownie zmiksuj. Przełóż całość do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą, rozprowadź równomiernie i wyrównaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia, następnie pokrój na małe kawałki. Możesz je zapakować w woreczki i przechowywać w zamrażarce.


Z podanego przepisu w zależności uzyskasz około 16-18 krówek.

6 komentarzy:

  1. Jak to wyglada.......... ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow już mam ślinotok! Moje smaki na 100% :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam! Zapisuję sobie i muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. NO I PO CO JA ODKRYŁAM TĘ STONE I TEN PRZEPIS - NO PO JAKĄ CHOLERĘĘĘĘĘ ;)))))
    MIAŁAM PRASOWAĆ - IDĘ ROBIĆ KRÓWKI!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna propozycja! myślę, że to będzie mój flagowy przepis jeśli chodzi o zdrowe przekąski dla dzieci, być może będą je wspominać jak ja do dziś wspominam blok czekoladowy. Była to moja ulubiona przekąska w dzieciństwie i do tej pory od czasu do czasu zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/
    i przyrządzam swój ulubiony smakołyk z dawnych lat. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP