Dobrze jest niedzielnym popołudniem
zmiksować zaledwie cztery składniki i z ulgą otwierać lodówkę
podczas kilku następnych zapracowanych dni w tygodniu, kiedy dopada
Cię ochota na coś słodkiego. Muszę przyznać, że krówki jak dla
mnie najlepsze są, kiedy smakują mniej wyraziście – a efekt ten
bez problemu uzyskasz wrzucając je do zamrażalnika. Jeżeli nie
znajdziesz pasty słonecznikowej w sklepie, z powodzeniem możesz ją
przygotować w domu – co uważam nawet za lepsze rozwiązanie, nie
tylko pod względem ekonomicznym. Krówki podawać można je dowolnie
– jako przekąskę na drugie śniadanie czy do kawy, powinny być
jednak przechowywane w chłodzie.
Składniki:
1 szklanka pasty słonecznikowej
(przepis poniżej)
1 szklanka daktyli
1 tabliczka ciemnej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
Aby przygotować domową pastę
słonecznikową, delikatnie upraż na rozgrzanej patelni 1 szklankę
ziaren słonecznika z dodatkiem szczypty soli. Przełóż do blendera
i zmiksuj na gładką pastę, co jakiś czas zeskrobując całość
ze ścianek kielicha blendera (powinno to zając jakieś 10-15minut).
Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Aby przygotować krówki, daktyle
namocz na 15 minut w ciepłej wodzie, a następnie dokładnie
odciśnij i przełóż do malaksera (ostrze S) i dokładnie zmiksuj.
Czekoladę połam na małe kawałki, wrzuć do miski wraz z olejem
kokosowym i rozpuść w kąpieli wodnej. Ciemną płynną masę wraz
z pastą słonecznikową dodaj do daktyli i ponownie zmiksuj. Przełóż
całość do formy keksówki wyłożonej folią spożywczą,
rozprowadź równomiernie i wyrównaj. Wstaw na kilka godzin do
lodówki do schłodzenia, następnie pokrój na małe kawałki.
Możesz je zapakować w woreczki i przechowywać w zamrażarce.
Z podanego przepisu w zależności
uzyskasz około 16-18 krówek.
Jak to wyglada.......... ♥
OdpowiedzUsuńWow już mam ślinotok! Moje smaki na 100% :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O mniam! Zapisuję sobie i muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńO matko, ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńNO I PO CO JA ODKRYŁAM TĘ STONE I TEN PRZEPIS - NO PO JAKĄ CHOLERĘĘĘĘĘ ;)))))
OdpowiedzUsuńMIAŁAM PRASOWAĆ - IDĘ ROBIĆ KRÓWKI!
Świetna propozycja! myślę, że to będzie mój flagowy przepis jeśli chodzi o zdrowe przekąski dla dzieci, być może będą je wspominać jak ja do dziś wspominam blok czekoladowy. Była to moja ulubiona przekąska w dzieciństwie i do tej pory od czasu do czasu zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/
OdpowiedzUsuńi przyrządzam swój ulubiony smakołyk z dawnych lat. Serdecznie polecam!