środa, 21 grudnia 2016

Wegański bezglutenowy murzynek

Czyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.


Składniki:
2 dojrzałe banany
2 łyżki nasion chia plus 4 łyżki ciepłej wody
3 łyżki roślinnego oleju
2/3 szklanki roślinnego mleka (ok 130ml)
¾ szklanki mąki ryżowej
¼ szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru kokosowego (lub innego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść.

Obrane banany, nasiona chia namoczone w wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Wsyp do niej teraz wszystkie pozostałe składniki i zamieszaj do momentu ich połączenia i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Przelej je do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na 50 minut. Pozostaw do przestudzenia i podawaj. 

3 komentarze:

  1. Na pewno do zrobienia! Strasznie podoba mi się jego konsystencja :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast mąki ryżowej, można użyć innej mąki?? Jeśli tak, to jakiej?? Bardzo chciałabym upiec tego murzynka, ale nie mam tego składnika �� Pomoże ktoś??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak, może to być mąka gryczana lub jaglana albo nawet zwykła pszenna, wtedy ciasto jednak nie będzie bezglutenowe

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP