Czyli coś pysznego na świąteczny stół dla każdego roślinożercy, i nie tylko. Ciacho jest bez glutenu, bez nabiału i bez jajek, pyszne i zdrowe, i co najważniejsze w tym napiętym przedświątecznym okresie, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
2 dojrzałe banany
2 łyżki nasion chia plus 4 łyżki ciepłej wody
3 łyżki roślinnego oleju
2/3 szklanki roślinnego mleka (ok 130ml)
¾ szklanki mąki ryżowej
¼ szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru kokosowego (lub innego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść.
Obrane banany, nasiona chia namoczone w wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Wsyp do niej teraz wszystkie pozostałe składniki i zamieszaj do momentu ich połączenia i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Przelej je do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na 50 minut. Pozostaw do przestudzenia i podawaj.
Na pewno do zrobienia! Strasznie podoba mi się jego konsystencja :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zamiast mąki ryżowej, można użyć innej mąki?? Jeśli tak, to jakiej?? Bardzo chciałabym upiec tego murzynka, ale nie mam tego składnika �� Pomoże ktoś??
OdpowiedzUsuńJasne, że tak, może to być mąka gryczana lub jaglana albo nawet zwykła pszenna, wtedy ciasto jednak nie będzie bezglutenowe
UsuńPrzepyszny jadłam jeszcze ciepły. Nie miałam mąki ryżowej, więc w zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy, nie miałam cukru kokosowego więc użyłam szklanki namoczonych i odsączonych rodzynek, które później zblendowałam, nie miałam bezglutenowego proszku do pieczenia, więc użyłam 1,5 łyżeczki sody. Efekt super, zrobię nie raz, jeżeli mogę to umieszczę przepis również na moim blogu, powołując się na źródło, oczywiście! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń