Oto wspaniała śniadaniowa sprawa – bo któż nie jest podatny na uroki delikatnych placuszków z owocami podanych w towarzystwie kremowych lekko roztapiających się pod wpływem ich ciepła lodów? A jeżeli jeszcze dodam, że ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut? Oczywiście same lody warto przygotować z wyprzedzeniem na przykład poprzedniego wieczoru – i nie potrzeba do nich specjalnej maszynki do lodów ani specjalnego wysiłku, wszystkie składniki wystarczy po prostu zmiksować. Jeżeli dysponujesz dobrym blenderem, który poradzi sobie z kostkami lodu, tym lepiej, ponieważ dzięki temu skrócisz czas mrożenia. Lody z orzechów nerkowca są kremowe i bardzo sycące, więc ilość przygotowana z podanych niżej składników wystarczy Ci na kilka porcji placuszków.
Składniki:
Lody:
200 g orzechów nerkowca
¾ szklanki roślinnego mleka (lub śmietanki)
ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki cukru pudru trzcinowego/pudru z ksylitolu
szczypta soli
150 g kostek lodu
Placuszki:
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
¾ szklanki roślinnego mleka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego/ksylitolu
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
50-60g borówek
odrobina oleju kokosowego do smażenia placuszków
Najpierw przygotuj lody. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nerkowce i upraż je na złotobrązowy kolor. Zdejmij z ognia i przesyp do kielicha blendera. Orzechy zalej roślinnym mlekiem lub śmietanką i pozostaw na 30 minut. Dodaj ziarenka wanilii, sok z cytryny, cukier puder/puder z ksylitolu oraz sól, po czym zmiksuj całość na gładki mus. Następnie dorzuć kostki lodu i ponownie zmiksuj (jeżeli Twój blender nie jest w stanie poradzić sobie z kostkami lodu, wlej do orzechowego musu 150 ml bardzo chłodnej, zmrożonej wody i zmiksuj – wtedy czas mrożenia wydłuż do 3 godzin). Lodową masę przełóż do pudełka i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
Aby przygotować placuszki, do miski wysp wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oraz sól i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej roślinne mleko, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Do uzyskanej maślanki dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier, zamieszaj tak, aby nieco się rozpuścił, po czym wlej całość do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta, a na każdą z nich powykładaj kilka borówek. Kiedy na placuszkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi rumienić, przełóż na drugą stronę (smaż na średnim ogniu). Placuszki podawaj od razu, póki są jeszcze ciepłe z dodatkiem porcji orzechowych lodów. Smacznego!
Z podanych ilości uzyskałam 10 placuszków/2 porcje
Mmmm uwielbiam takie placuszki. :)
OdpowiedzUsuńA borówki cudownie puściły sok i odrobinkę je zabarwiły :)
A te lody - ekstra pomysł!
Pozdrawiam
te lody są świetne! wszystko co z orzechów podbija mnie podniebienie :) a placuszki, no wiadomo, pierwsza klasa <3
OdpowiedzUsuńDzięki Daria :)
UsuńOjeju <3 placuszki marzenie :) a lody bardzo ciekawe
OdpowiedzUsuńJuż sama nie wiem, co lepsze: lody czy te placuszki. Przyznam, że borówkowe to bezsprzecznie moje ulubione, ale te lody... Nie umiem wyrazić zachwytu! :)
OdpowiedzUsuńJuż sama nie wiem, co lepsze: lody czy te placuszki. Przyznam, że borówkowe to bezsprzecznie moje ulubione, ale te lody... Nie umiem wyrazić zachwytu! :)
OdpowiedzUsuńLodów nie lubię, ale placuszki z borówką natomiast chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam i jedno, i drugie :) te lody są nieco inne niż te zwykłe, przypominają bardziej zmrożone masło orzechowe :)
UsuńBardzo dobry przepis, w weekend spróbuję zrobić takie placuszki, pozdrawiam i zachęcam do odwiedzin
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na lody, muszę koniecznie wypróbować z tymi placuszkami :)
OdpowiedzUsuńSą prześliczne! Borówki niczym czekoladowe chipsy/kropelki :D
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję :)
Usuń