Wyobraź sobie zarumienione kawałki batatów otoczone chrupiącym sezamem zanurzone w wyrazistym słodko-słonym sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę. Poniższy przepis wyszperałam w niemieckiej wegańskiej książce kucharskiej pod wdzięcznie brzmiącym tytułem „Vegan für Faule”, czyli weganizm dla leniwych (coś w sam raz dla mnie) i nieco go zmodyfikowałam. Wszystkie smaki są idealnie zbalansowane, a ja od siebie dorzuciłam hojną łychę masła orzechowego, dzięki czemu sos zgęstniał i stał się bardziej kremowy. Przeważnie preferuję pieczenie ziemniaków w piekarniku, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu związanego z użyciem patelni, ale tym razem poszłam na kompromis, oszczędzając trochę czasu.
Składniki dla 2 osób:
1 duży batat (ok. 400g)
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki nasion sezamu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
Sos paprykowo-orzechowy:
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżki wody
1 ½ ostrej papryki w proszku
1 łyżka masła orzechowego (z orzechów arachidowych)
Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną, 2-centymetrową kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż kawałki przez 15 minut, co jakiś czas je przewracając.
W międzyczasie przygotuj dip: do małej miseczki przeciśnij ząbki czosnku, a następnie dodaj pozostałe składniki: ocet, syrop, wodę oraz paprykę. Na koniec w czerwony sos delikatnie wmieszaj masło orzechowe.
Wróć do ziemniaków. Po 10 minutach smażenia dosyp do nich sezam i zamieszaj, aby pokrył wszystkie kawałki. Smaż jeszcze 5 minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę oraz szczyptę soli. Całość jeszcze raz zamieszaj, przełóż do miski i serwuj z przygotowanym dipem.
Smacznego!
Ależ te ziemniaczki apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, tez robię podobne, ale nigdy nie próbowałam z sosem, koniecznie muszę to nadrobić :-), Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować właśnie z sosem :)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTen dip <3 Coś cudownego! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
uwielbiam pieczonego batata i migiem zabiorę się za sezamową wersję! <3
OdpowiedzUsuń