środa, 9 września 2015

Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido

Dynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach mowa, mam to dla Ciebie pyszny przepis na domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy. 

Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka i jadalna. Nie ma więc potrzeby, aby ją obierać, wystarczy pokroić w kawałki, ugotować i zmiksować na gładki przecier. Dyniowe puree to wspaniały dodatek do wypieków, który sprawia, że ciasto ma słodkawy smak, przepiękny pomarańczowy kolor i wilgotną, a nie suchą fakturę. 

Niezależnie od tego, jaką wprawę masz w gotowaniu, warto choć raz samemu upiec domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego. 


Składniki:
300g dyni hokkaido
2/3 szklanki mleka sojowego
1 laska wanilii
500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania
1 torebka suszonych drożdży instant (7g)
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki soli morskiej
4 łyżki neutralnego w smaku oleju (z pestek winogron lub ryżowego)
½ szklanki syropu klonowego
2 duże garście rodzynek (namoczone w gorącej herbacie lub rumie) 


Dynię pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do rondla i zalej mlekiem. Wanilię przekrój na pół, wyskub ziarenka i je również wrzuć do garnka (możesz też dorzucić wyłuskane laski). Wstaw rondel na ogień i gotuj dynię do momentu, aż będzie miękka (10-15minut). Wyjmij laski wanilii, a całość zmiksuj na gładki przecier. Pozostaw do przestudzenia.

Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, imbir i sól, zamieszaj i odstaw na bok. 

W przestudzony przecier wmieszaj olej i syrop klonowy, następnie całość przełóż go do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki ze sobą, dodaj rodzynki, przełóż na wysypany mąką blat i zagniataj przez kilka minut, delikatnie podsypując mąką. Gładkie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto ugnieć jeszcze kilka razy i przełóż do natłuszczonej formy. Ponownie przykryj ściereczką i odczekaj 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Wstaw chleb i piecz przez 1 godzinę. 

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Jaka inna mąka się nada? Bezglutenowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezglutenowa mąka się nie nada, ponieważ drożdze nie wyrosną, chyba że istnieją specjalne do takich wypieków. Można też użyć mąki pełnoziarnistej i zwiększyć czas pieczenia o 10 min. :)

      Usuń
  2. cudownie wyrosło! z chęcią porwałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie :) Ten kolor jest cudny :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP