Dynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach mowa, mam to dla Ciebie pyszny przepis na domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy.
Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka i jadalna. Nie ma więc potrzeby, aby ją obierać, wystarczy pokroić w kawałki, ugotować i zmiksować na gładki przecier. Dyniowe puree to wspaniały dodatek do wypieków, który sprawia, że ciasto ma słodkawy smak, przepiękny pomarańczowy kolor i wilgotną, a nie suchą fakturę.
Niezależnie od tego, jaką wprawę masz w gotowaniu, warto choć raz samemu upiec domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego.
Składniki:
300g dyni hokkaido
2/3 szklanki mleka sojowego
1 laska wanilii
500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania
1 torebka suszonych drożdży instant (7g)
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki soli morskiej
4 łyżki neutralnego w smaku oleju (z pestek winogron lub ryżowego)
½ szklanki syropu klonowego
2 duże garście rodzynek (namoczone w gorącej herbacie lub rumie)
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do rondla i zalej mlekiem. Wanilię przekrój na pół, wyskub ziarenka i je również wrzuć do garnka (możesz też dorzucić wyłuskane laski). Wstaw rondel na ogień i gotuj dynię do momentu, aż będzie miękka (10-15minut). Wyjmij laski wanilii, a całość zmiksuj na gładki przecier. Pozostaw do przestudzenia.
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże, imbir i sól, zamieszaj i odstaw na bok.
W przestudzony przecier wmieszaj olej i syrop klonowy, następnie całość przełóż go do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki ze sobą, dodaj rodzynki, przełóż na wysypany mąką blat i zagniataj przez kilka minut, delikatnie podsypując mąką. Gładkie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto ugnieć jeszcze kilka razy i przełóż do natłuszczonej formy. Ponownie przykryj ściereczką i odczekaj 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Wstaw chleb i piecz przez 1 godzinę.
Smacznego!
Jaka inna mąka się nada? Bezglutenowa?
OdpowiedzUsuńBezglutenowa mąka się nie nada, ponieważ drożdze nie wyrosną, chyba że istnieją specjalne do takich wypieków. Można też użyć mąki pełnoziarnistej i zwiększyć czas pieczenia o 10 min. :)
Usuńcudownie wyrosło! z chęcią porwałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Ten kolor jest cudny :)
OdpowiedzUsuńOjojoj <3 Robię w sobotę!
OdpowiedzUsuńOjojoj <3 Robię w sobotę!
OdpowiedzUsuń