piątek, 28 sierpnia 2015

Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku


Tego typu potrawę jedliśmy ostatnio pod nazwą Schnupfnudelpfanne spędzając ostatni weekend w Górach Żytawskich. Naszym oczom ukazały się ceramiczne garnuszki z zawartością rumianych kluseczek zapiekanych na warzywach. Bardzo nam smakowały – do tego stopnia, że takie same chciałam ugotować sobie w domu. 



Składniki:

Gnocchi:
4 duże ziemniaki (ok. 700g)
2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania
2 łyżki oliwy

Warzywa:
1 łyżka oliwy
150g mrożonych podgrzybków
1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki
3 małe marchewki pokrojone w plasterki
½ szklanki mrożonego groszku
Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy


Piekarnik rozgrzej do 230°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, porozkładaj na niej ziemniaki i piecz 45-60 minut, aż będą miękkie. Odczekaj 15 minut, aż nieco przestygną, następnie obierz, a miąższ przełóż do dużej miski i przeciśnij go za pomocą praski tak, aby powstało gładkie puree. Wyłóż je na stolnicę lub blat, dodaj mąkę oraz oliwę i ugniataj ciasto przez ok. 5 minut, podsypując w razie potrzeby. Podziel ciasto na cztery części, każdą roluj i pokrój w 2cm kawałki. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Porcjami wrzucaj gnocchi, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj 2-3 minuty. Odcedź kluski i przelej je zimną wodą. 

Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć podgrzybki i duś 5 minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5 minut. 

Warzywa oraz gnocchi przełóż do dwóch mniejszych lub jednego większego naczynia do zapiekania, na wierzchu rozłóż kilka cienkich plasterków margaryny lub za pomocą pędzelka posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 20 minut. Podawaj od razu.

2 porcje


3 komentarze:

  1. muszę się zabrać za zrobienie gnocchi, ale może takich z batatów? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne w swojej prostocie, ja już od dawna marzę o swoim gnocchi, chyba właśnie mnie zmotywowałaś! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki, a Ty podałaś je w najlepszy możliwy sposób :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP