poniedziałek, 6 lipca 2015

Wegańskie brioszki

Brioszki mają opinię skomplikowanego francuskiego pieczywa, domagającego się poświęcenia sporej ilości czasu i wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe dzięki dużej ilości masła i jajkom. Wegańska wersja nie zawiera ani jednego, ani drugiego składnika, co nie oznacza, że smak odbiega od oryginału. Te miękkie, okrągłe piękności wyjęte z piekarnika dosłownie zalewają kuchnię delikatnym słodkim zapachem domowego pieczywa; zachęcają, aby siąść do wspólnego śniadania i sięgnąć po nie od razu, kiedy są jeszcze ciepłe, posmarować wegańską margaryną i konfiturą, bo tak smakują najlepiej.


Składniki:
2 szklanki jasnej mąki orkiszowej (typ 700) lub zwykłej pszennej
1 łyżeczka suszonych drożdży
¼ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
szczypta soli
½ łyżeczki nasion wanilii/wanilii w proszku/pasty waniliowej
1 łyżka (30g) wegańskiej margaryny ALSAN-bio
¼ szklanki mleka sojowego do posmarowania bułeczek
2 łyżki cukru pudru do oprószenia


Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier trzcinowy, szczyptę soli i wanilię. Wlej 125 ml letniej wody i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Margarynę pokrój na małe kawałki, dorzuć do ciasta i ponownie ugniataj do momentu, aż ciasto połączy się z tłuszczem i stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto uformuj w kulę, delikatnie je przy tym ugniatając w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Ponownie przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc, aby się schłodziło.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i uformuj z niego 10 równej wielkości bułeczek, układając je na przygotowanej blasze. Ponownie przykryj i pozostaw na 1 godzinę, aby podwoiły objętość. 

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułeczki posmaruj mlekiem sojowym i wstaw do do piekarnika. Piecz na średnim poziomie prze 15-20 minut. Przed podaniem lekko ostudź i oprósz cukrem pudrem.

10 bułeczek

3 komentarze:

  1. Wyglądają bosko!Niestety mam piekarnik rozwalony i nici z tych piękności!😞

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! mam ochotę jak najszybciej je upiec <3

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP