czwartek, 16 lipca 2015

Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem

Czarne, okrągłe i błyszczące ziarna tej odmiany soczewicy (nazywanej też „roślinnym kawiorem”) są niezwykle pożywne i wartościowe, głównie ze względu na dużą ilość białka. Po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt, dzięki czemu czarna soczewica idealnie sprawdza się w sałatkach. Są dwie szkoły: czarną soczewicę można moczyć przed gotowaniem lub pominąć ten krok; tym razem ugotowałam ją bez wcześniejszego moczenia, ale jeżeli chcesz aby była bardziej lekkostrawna, pozostaw ją do namoczenia przez jedną noc. Treściwą formę soczewicy przełamują świeże kąski kwaskowatego jabłka oraz cebulka dymka. Jeżeli zaś chodzi o rodzaj zielonych liści, możesz wybrać dowolne, które lubisz: szpinak, rukolę, roszponkę, radicchio… ja polecam mieszankę z liśćmi botwiny, w szczególności dla efektu wizualnego. Wszystkie smaki zgrabnie łączy musztardowy dressing z dodatkiem liści mięty. Sycąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą, kiedy zapowiada się długi pracowity dzień.


Składniki:
¾ szklanki czarnej soczewicy
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka ziarnistej musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
1 łyżka posiekanych liści świeżej mięty
2 łyżki pestek dyni/słonecznika
1 jabłko (odmiana lekko kwaśna)
2 cebulki dymki
½ opakowania (50g) mieszanki liści sałat


Soczewicę dokładnie opłucz, przesyp do garnka, zalej wodą, przykryj i wstaw na ogień. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz nieco ogień i gotuj bez przykrycia przez 20 minut. Dopraw solą 5 minut przed końcem gotowania. Soczewicę odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do osuszenia.

Aby przygotować dressing, do małego słoiczka wlej ocet jabłkowy, dodaj musztardę, syrop klonowy, oliwę, odrobinę soli i pieprzu, zakręć i porządnie wstrząśnij, aby składniki dressingu się połączyły. Na koniec dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj.

Odsączoną soczewicę przełóż do większej miski, dodaj do niej dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna.

Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i przełóż na talerzyk.
Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko i cebulę wraz z liśćmi sałaty oraz uprażonymi pestkami przełóż do soczewicy, a całość starannie zamieszaj. 

Odstaw na chwilę do przegryzienia i serwuj.

2 porcje


2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie :) Na pewno jest bardzo sycąca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na prawdę fajny przepis! Sałatka z pewnością smaczna- oj, wypróbujemy:)))

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP