Czarne, okrągłe i błyszczące ziarna tej odmiany soczewicy
(nazywanej też „roślinnym kawiorem”) są niezwykle pożywne i wartościowe,
głównie ze względu na dużą ilość białka. Po ugotowaniu nie rozpadają się i
zachowują swój kształt, dzięki czemu czarna soczewica idealnie sprawdza się w
sałatkach. Są dwie szkoły: czarną soczewicę można moczyć przed gotowaniem lub
pominąć ten krok; tym razem ugotowałam ją bez wcześniejszego moczenia, ale
jeżeli chcesz aby była bardziej lekkostrawna, pozostaw ją do namoczenia przez jedną
noc. Treściwą formę soczewicy przełamują świeże kąski kwaskowatego jabłka oraz
cebulka dymka. Jeżeli zaś chodzi o rodzaj zielonych liści, możesz wybrać
dowolne, które lubisz: szpinak, rukolę, roszponkę, radicchio… ja polecam
mieszankę z liśćmi botwiny, w szczególności dla efektu wizualnego. Wszystkie
smaki zgrabnie łączy musztardowy dressing z dodatkiem liści mięty. Sycąca sałatka, bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą, kiedy zapowiada się długi pracowity dzień.
Składniki:
¾ szklanki
czarnej soczewicy
2 łyżki octu
jabłkowego
1 łyżeczka
ziarnistej musztardy
1 łyżeczka
syropu klonowego
1 łyżka
oliwy
sól, pieprz
1 łyżka
posiekanych liści świeżej mięty
2 łyżki
pestek dyni/słonecznika
1 jabłko
(odmiana lekko kwaśna)
2 cebulki
dymki
½ opakowania
(50g) mieszanki liści sałat
Soczewicę dokładnie opłucz, przesyp do garnka, zalej wodą,
przykryj i wstaw na ogień. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz nieco ogień i gotuj
bez przykrycia przez 20 minut. Dopraw solą 5 minut przed końcem gotowania.
Soczewicę odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do osuszenia.
Aby przygotować dressing, do małego słoiczka wlej ocet
jabłkowy, dodaj musztardę, syrop klonowy, oliwę, odrobinę soli i pieprzu,
zakręć i porządnie wstrząśnij, aby składniki dressingu się połączyły. Na koniec
dodaj posiekaną miętę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj.
Odsączoną soczewicę przełóż do większej miski, dodaj do niej
dressing i delikatnie zamieszaj, aby pokrył wszystkie ziarna.
Pestki dyni lub słonecznika upraż na suchej patelni i
przełóż na talerzyk.
Jabłko przekrój w ćwiartki, wykrój i wyrzuć gniazda
nasienne, a resztę pokrój w kostkę. Cebulki dymki pokrój w krążki. Jabłko i
cebulę wraz z liśćmi sałaty oraz uprażonymi pestkami przełóż do soczewicy, a
całość starannie zamieszaj.
Odstaw na chwilę do przegryzienia i serwuj.
2 porcje
Wygląda świetnie :) Na pewno jest bardzo sycąca :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę fajny przepis! Sałatka z pewnością smaczna- oj, wypróbujemy:)))
OdpowiedzUsuń