Jeżeli na naszym stole goszczą zupy,
to najczęściej goszczą one w formie kremu – nie tylko ze względu
na swoją prostotę, ale głównie ze względu na wspaniały smak i
na możliwość wykorzystania wszelkich dobroci, które przynosi nam
sezon. Wystarczy przygotować bazę, którą stanowi dobry warzywny
bulion (nie ukrywam faktu, że czasami ułatwiam sobie życie i
korzystam z szybszej wersji w postaci dobrych ekologicznych kostek
bulionowych). Konsystencja zupy jest delikatna i aksamitna, i prosi
się o nieco bardziej chrupkie towarzystwo. Grzanki czosnkowe będą
więc idealne.
Składniki:
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża lub 2 małe cukinie (około
350g)
500ml warzywnego bulionu
sól i pieprz do smaku
1 bagietka
1 łyżeczka oleju kokosowego lub
wegańskiej margaryny
1 ząbek czosnku
Cebulę, czosnek oraz cukinię pokrój
w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i podsmażaj
do momentu, aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj czosnek, a po
chwili cukinię. Podsmaż całość jeszcze 3 minuty i zalej ciepłym
bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 20
minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem i dopraw
do smaku solą i pieprzem.
Aby przygotować grzanki rozgrzej
piekarnik do 180ºC.
Olej kokosowy lub margarynę połącz ze startym czosnkiem. Bagietkę
pokrój i każdą kromkę posmaruj cienką warstwą czosnkowego
oleju. Ułóż na wyłożonej papierem blasze i wstaw do piekarnika
na 5-7 minut.
Ciepłą
zupę przelej do miseczek i podawaj w towarzystwie przygotowanych
grzanek.
4
porcje
Te grzanki wygladają perfekcyjnie i tak kusząco ;)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
właśnie spróbowałam; jest BARDZO... jak to dobrze, że Bóg wymyślił cukinie...
OdpowiedzUsuńZupka na fotce wyglada apetycznie. Sprobuje ugotowac!
OdpowiedzUsuń