wtorek, 15 września 2015

Granola z żurawiną i pestkami


Jest pewien kłopot z granolą. Te obecne na sklepowych półkach nierzadko zawierają dużo cukru i tłuszczu, i choć wydają nam się zdrową alternatywą innych śniadaniowych płatków, wcale nią nie są. Granolę najlepiej zrobić w domu. Jest kilka plusów. Przede wszystkim wiesz, jakich składników używasz do jej zrobienia – możesz skomponować mieszankę bakalii, które akurat lubisz najbardziej, a cukier zastąpić zdrowszym odpowiednikiem. Po co ją kupować, skoro przygotowuje się ją tak łatwo – wprawdzie potrzebuje trochę czasu na pieczenie, ale przygotowanie jej to zaledwie wymieszanie wszystkich składników. Wystarczy, na przykład w weekend, zrobić całą blachę, połamać na kawałki i na kilka dni masz pyszne śniadanie czy przekąskę do pracy lub dla dzieci do szkoły. Granola dobrze się przechowuje – trzymaj ją w szklanym słoiku i sięgaj po nią, kiedy tylko masz ochotę. 



V Jaworska Wegetariada





Składniki:
2 ½ szklanki owsianych płatków górskich
½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka mieszanki pestek słonecznika, dyni i sezamu
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki syropu klonowego
3 duże łyżki masła migdałowego


Piekarnik rozgrzej do 130 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Płatki wsyp do dużej miski, zalej mlekiem i zamieszaj tak, aby mleko dokładnie pokryło wszystkie płatki. Dodaj żurawinę, mieszankę pestek i wiórki kokosowe. W rondlu na małym ogniu delikatnie podgrzej syrop klonowy. Dorzuć masło migdałowe i mieszaj do momentu, aż masło rozpuści się w syropie i powstanie jednolita masa. Syrop i masło orzechowe wlej do miski z pozostałymi składnikami, całość dokładnie zamieszaj.

Zbożową mieszankę przełóż do przygotowanej blachy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Wyjmij, odczekaj, aż przestygnie, połam na mniejsze kawałki i przechowuj w słoiku.

3 komentarze:

  1. wygląda cudnie!
    zapraszam do mnie http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie warto zrobić domową granolę, zdrowa, szybka i prze-pyszna!! :) świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię robić domową granole - zawsze stoi u mnie w dużym słoiku :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP