Przekąski

Owsiane ciasteczka z rodzynkami

Moim zdaniem najlepiej smakują na ciepło, ale kiedy już wystygną, też są doskonałe: lekkie i puszyste o bogatym posmaku z rodzynkowym akcentem. Pycha!
Wegańskie muffiny z granolą


Pamiętasz przepis na wegańską wersję granoli, który umieściłam jakiś czas temu? Teraz kolej na jej efektywne wykorzystanie. Bardzo spodobał mi się przepis Nigelli, ja oczywiście musiałam zmodyfikować go na swoją wegańską modłę.
Waniliowe masło z orzechów nerkowca


To najlepsze masło, jakie w życiu jadłam i żadne kupne nie może się z nim równać. Doskonałe do wszystkiego: ciast, ciasteczek, koktajli, kremów, kanapek, a zwłaszcza do wyjadania prosto ze słoika.
Makaronowa sałatka ze świeżymi pomidorami i awokado


Pyszny i szybki przepis zaczerpnięty z genialnej książki Leanne Campbell. To sałatka z gatunku sycących, tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby potraktować ją jako główny posiłek.
Prażone migdały z miso


W poszukiwaniu nowych, intrygujących smaków natknęłam się na orientalną pastę miso, spróbowałam i natychmiast się w niej zakochałam. 

Wegańska sałatka jarzynowa


Tak się zastanawiam, czy podawanie przepisu na sałatkę jarzynową w ogóle ma sens. Ciężko jest narzucać, ile wkroić marchewki, ile selera, a ile ogórków. Każda gospodyni z pewnością ma opracowaną swoją proporcję składników...
Domowe tahini


Aromatyczna pasta na bazie nasion sezamu używana jest do przyrządzania wielu potraw w krajach Bliskiego Wschodu. Proces miksowania przeważnie poprzedza lekkie podprażenie nasion, co intensyfikuje aromaty.
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem


Jednego możesz być pewna - ta makaronowa sałatka smakuje tak samo wybornie, jak się prezentuje. Podana na przyjęciu z pewnością wzbudzi zachwyt wszystkich gości.
Karmelizowane młode marchewki z orzeszkami piniowymi


Nadchodzi czas, kiedy to cudowna wiosna obdarowuje nas bogactwem młodych warzyw - warto czerpać z tego daru pełnymi garściami, ponieważ sezon ten niestety szybko umyka. Kto z nas nie lubi młodych ziemniaków z koperkiem? Myślę, że na szczególną uwagę zasługuje młoda marchewka - niczym królik Bugs mogłabym ją chrupać na okrągło.
Zapiekane młode ziemniaki i pomidorkami daktylowymi i tymiankiem


Właśnie takie potrawy lubię najbardziej – wszystkie składniki wystarczy pokroić, przełożyć do naczynia lub formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika, z którego następnie wyłania się pyszne danie, wypełniające swoim aromatem cały dom...
Cukiniowe wstążki z pietruszkowym pesto

Wystarczy zwykła obieraczka do warzyw, aby wyczarować pyszne i bezglutenowe, bo warzywne wstążki, które z powodzeniem zastąpią te makaronowe. Podane otulone aromatyczną, ziołowo-orzechową pastą zamieniają się w lekkie i interesujące danie.
Truskawkowe carpaccio z rukolą

Zrobienie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut, a jest przepiękna. Nie przesadzam – jest coś ujmującego w soczystych owocowych kąskach piętrzących się pośród ciemnozielonych liści. A smak? Słodycz owocowych plastrów doskonale współgra z intensywnie ostrym akcentem rukoli.
Sałatka z czarną soczewicą i jabłkiem


Czarne, okrągłe i błyszczące ziarna tej odmiany soczewicy (nazywanej też „roślinnym kawiorem”) są niezwykle pożywne i wartościowe, głównie ze względu na dużą ilość białka. Po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt, dzięki czemu czarna soczewica idealnie sprawdza się w sałatkach.
Słodkie ziemniaki z dipem orzechowo-paprykowym


Wyobraź sobie zarumienione kawałki batatów otoczone chrupiącym sezamem zanurzone w wyrazistym słodko-słonym sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę.
Zimowa sałatka z radicchio

Choć na chwilę obecną podróż do Wenecji pozostaje w sferze moich marzeń, to jednak mam nadzieję, że kiedyś będę miała okazję znaleźć się w tym przepięknym romantycznym mieście nie tylko ze względu na zabytkowe skarby architektury, ale głównie ze względu na targowisko Rialto pełnym obfitości kolorowych kwiatów, owoców i warzyw. Podobno w żadnym innym miejscu nie można znaleźć równie dużej ilości aż tak świeżych produktów, dlatego targowisko to jest tak często odwiedzane przez najlepszych szefów kuchni. Wśród pięknej kolorowej różnorodności można natrafić na nieznane w naszych stronach odmiany sałat – między innymi radicchio.


Wiosenna sałatka


Wiosna kolorami radosna – ta sałatka to idealne poparcie tego powiedzenia. Nie dość, że przepięknie wygląda – szczególnie zaś zieleń szparagów kontrastująca z różowymi obwódkami rzodkiewek – to jeszcze smakuje wybornie.









Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem i granatem

Pyszna, soczysta i prosta sałatka idealna do przegryzienia podczas upalnych dni, kiedy nie mamy ochoty na typowy ciepły obiad. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP