Dyniowe purée


Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie przyrządzania wypieków bez warzywnej lub owocowej bazy, która doskonale zastępuje niezdrowe składniki, takie jak tłuszcz, cukier czy jajka i sprawia, że taki łasuch jak ja może bez żadnych wyrzutów sumienia jeść swoje ulubione ciasta.

Puree z dyni nadaje wypiekom doskonały smak i świetnie je nawilża. Na jej bazie możesz upiec moje ukochane bułeczki dyniowe na piwie lub dyniowy chlebek z czekoladą. Puree warto przygotować zawczasu i trzymać w zamrażarce tak, aby móc po nie sięgnąć, kiedy najdzie nas ochota na pyszne domowe ciasto czy bułeczki.

Składniki:
1 dynia piżmowa ( lub inna odmiana)
kurkuma
cynamon
kumin

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż na blachę, posyp przyprawami  i piecz ok. 30-40 min. , aż będzie miękka. Poczekaj, aż lekko przestygnie i zmiksuj na puszyste purée. Przechowuj w zamrażarce w woreczkach foliowych lub pojemniczkach,  natomiast bez zamrażania wytrzyma w lodówce ok. 2 dni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP