Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie przyrządzania wypieków
bez warzywnej lub owocowej bazy, która doskonale zastępuje niezdrowe składniki,
takie jak tłuszcz, cukier czy jajka i sprawia, że taki łasuch jak ja może bez
żadnych wyrzutów sumienia jeść swoje ulubione ciasta.
Puree z dyni nadaje wypiekom doskonały smak i świetnie je nawilża. Na jej bazie
możesz upiec moje ukochane bułeczki dyniowe na piwie lub dyniowy chlebek z
czekoladą. Puree warto przygotować zawczasu i trzymać w zamrażarce tak, aby móc
po nie sięgnąć, kiedy najdzie nas ochota na pyszne domowe ciasto czy bułeczki.
Składniki:
1 dynia piżmowa ( lub inna odmiana)
kurkuma
cynamon
kumin
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Blachę wyłóż papierem do
pieczenia.
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wyłóż na blachę, posyp
przyprawami i piecz ok. 30-40 min. , aż
będzie miękka. Poczekaj, aż lekko przestygnie i zmiksuj na puszyste purée.
Przechowuj w zamrażarce w woreczkach foliowych lub pojemniczkach, natomiast bez zamrażania wytrzyma w lodówce
ok. 2 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.