tag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post6581764002514244682..comments2024-03-28T09:47:00.340+01:00Comments on Roślinna : Bezjajeczna pasta jajecznaRoślinnahttp://www.blogger.com/profile/05100902838507056899noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-62922232108603606902015-02-25T18:58:23.133+01:002015-02-25T18:58:23.133+01:00Związki chemiczne siarki mają specyficzny zapach. ...Związki chemiczne siarki mają specyficzny zapach. Jaja również zawierają ten pierwiastek, tylko w formie aminokwasów, a jednak Pani smakują. Ta sól daje podobny efekt. Nie warto zrażać się do danego produktu, nie próbując go. Ale nic na siłę, to oczywiście propozycja dla chętnych.<br />Niestety, żyjemy w takich czasach, w których żywność produkuje się przemysłowo, nie oszczędzając przy tym środków chemicznych. Jednak nieprzetworzony pokarm roślinny dostarcza nam szereg witamin, przeciwutleniaczy, błonnika, które są tarczą ochronną przed toksynami, z którymi stykamy się codziennie. Ponadto żywność odzwierzęca zawiera dużo więcej szkodliwych dla nas substancji, a przy tym tłuszcze nasycone i cholesterol, które nie służą organizmowi i to one obciążają nasz system odpornościowy.<br />Należy też zastanowić się nad losem zwierząt... dobrze wiemy, jak wyglądają ich hodowle przemysłowe... ale to już inna sprawa.<br />O jakich pokoleniach Pani pisze? Z tego co wiem, takich osób nie jest zbyt dużo, poza tym każdy organizm jest inny i z całą pewnością do długowieczności nie przyczynia się spożywanie produktów odzwierzęcych, nawet tych z hodowli nieprzemysłowych.<br />Na swoim przykładzie widzę, że mój organizm zdecydowanie lepiej funkcjonuje na pełnowartościowym pokarmie roślinnym i dlatego postanowiłam założyć ten blog. Kwestie, które Pani porusza to "temat rzeka". W najbliższym czasie zamierzam wrzucać nieco więcej postów na ten temat, popartych badaniami naukowymi. Zapraszam do zaglądania :)Roślinnahttps://www.blogger.com/profile/05100902838507056899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-10417735939361347422015-02-25T18:28:57.809+01:002015-02-25T18:28:57.809+01:00Super :) oczywiście kala namak można dodać do tofu...Super :) oczywiście kala namak można dodać do tofucznicy - świetnie smakuje :)Roślinnahttps://www.blogger.com/profile/05100902838507056899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-85269676695831307352015-02-25T15:32:41.709+01:002015-02-25T15:32:41.709+01:00Nie wiem jak pachnie konkretnie ta sól, bo jej nie...Nie wiem jak pachnie konkretnie ta sól, bo jej nie jadłam i najprawdopodobniej jeść nie będę, ale wiem jak pachnie związek chemiczny o którym wspomniałaś w swoim wpisie, gdyż już sama siarka śmierdzi. <br />To że ludzie są chorzy, nie wynika z jedzenia produktów odzwierzęcych, a jak już to dlatego, że w obecnych czasach jest głównie żywność przetworzona, z dużą ilością chemii. Zatem wierzenie, że jedząc same rośliny będziemy zdrowi jest co najmniej dziwne, skoro także rośliny nawożone są chemikaliami szkodliwymi dla zdrowia.<br />Dlaczego więc nasi dziadkowie/pradziadkowie etc. dożywają bardzo wysokiego wieku 80-90 lat albo i więcej mimo że wychowali się na jedzeniu masła, mięsa, jajek i piciu ciepłego mleka prosto od krowy itd? Są to najzdrowsze i najwytrwalsze pod względem zdrowotnym pokolenia, mimo że nie żyły jedynie tym, co ziemia dała.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-334434014997586572015-02-25T14:28:26.116+01:002015-02-25T14:28:26.116+01:00Sól kala namak jest powszechnie stosowana w kuchni...Sól kala namak jest powszechnie stosowana w kuchni wegańskiej i nie tylko, głównie indyjskiej i pierwszy raz spotykam się z opinią, że pachnie zgniłymi jajkami. Ale oczywiście każdy ma inne odczucia co do zapachów, i tutaj nie należy dyskutować. To tylko propozycja dla chętnych. Jajka oczywiście jadłam, więc znam ich smak.<br />Z podręcznikami do chemii miałam okazję zapoznać się nie jeden raz i myślę, że sporo z nich wyniosłam :) <br />A ja owszem, znam przypadki osób, które jedząc produkty odzwierzęce, są przewlekle chore. Skąd epidemia otyłości? Skąd tyle chorób układu krążeniowego, zawały, udary? Skąd plaga chorób nowotworowych? Mówimy tu o długofalowych skutkach spożywania produktów odzwierzęcych. Polecam książkę "Nowoczesne zasady odżywiania" - fascynująca lektura. Roślinnahttps://www.blogger.com/profile/05100902838507056899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-12940810847042710772015-02-25T13:07:20.337+01:002015-02-25T13:07:20.337+01:00Nie chodzi tu o odczucia jakie kto ma tylko o fakt...Nie chodzi tu o odczucia jakie kto ma tylko o fakt, że tak pachnie ta substancja chemiczna. Z resztą co na temat zapachu prawdziwych jajek może wiedzieć osoba która ich nie jada? Więc co kto woli, dla jednych najwyraźniej zgniłe jajko pachnie ładnie, dla większości jednak nie bardzo. Ja z kolei proponuję się zapoznać z jakimkolwiek podręcznikiem do chemii, z których można sporo wynieść. Natomiast jeszcze nie znam przypadku osoby, która jedząc świeże produkty odzwierzęce, nie będąc na nie uczulona była od tego chora. Sama jem bardzo dużo jajek, codziennie i jakoś jestem w 100% zdrowa, co więcej - nie umarłam od tego. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-61950283694435780842015-02-25T12:58:28.640+01:002015-02-25T12:58:28.640+01:00Do tej pory jajecznicę bez jajek robiłam tylko z t...Do tej pory jajecznicę bez jajek robiłam tylko z tofu. Takiej odmiany jeszcze nie próbowałam. Na pewno pysznie smakuje :) Następna jajecznica wegańska będzie według Twojego przepisu.Biała Filiżankahttps://www.blogger.com/profile/08700203527967734357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-18313528214835376372015-02-25T12:45:21.296+01:002015-02-25T12:45:21.296+01:00Po pierwsze mam inne odczucia co do zapachu soli k...Po pierwsze mam inne odczucia co do zapachu soli kala namak, z pewnością nie pachnie "zbukiem", ma przyjemny zapach, przypominający ugotowane jajko, nie zepsute. Po drugie, tę sól, jak każdą inną, stosujemy z umiarem i chodzi tu o walory smakowe. Nieorganiczne związki siarki naturalnie występujące w tej soli są w znikomych ilościach i z pewnością nikomu nie zaszkodzą. Po trzecie proponuję zapoznać się z rzetelnymi badaniami naukowymi, m.in. dr Campbella, których wynika wskazuje na to, że żadne produkty odzwierzęce nie są dla nas zdrowe, w tym jajka. Pozdrawiam.Roślinnahttps://www.blogger.com/profile/05100902838507056899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-24808104407647618852015-02-25T12:04:08.201+01:002015-02-25T12:04:08.201+01:00Co jak co, ale raczej nie zjadłabym czegoś co śmie...Co jak co, ale raczej nie zjadłabym czegoś co śmierdzi zgniłym jajkiem tzn. zbukiem, bo w temperaturze pokojowej siarczek sodu, tak samo jak siarkowodór własnie tak "pachnie". W każdym razie jajko też jest na pewno 100 razy zdrowsze od jakiejkolwiek substancji chemicznej. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-44287704076426115022015-02-25T11:54:33.820+01:002015-02-25T11:54:33.820+01:00Smakuje jak jajo :)Smakuje jak jajo :)Roślinnahttps://www.blogger.com/profile/05100902838507056899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6331452326789491179.post-78005336816952247312015-02-25T11:49:17.779+01:002015-02-25T11:49:17.779+01:00Wygląda smacznie. Jajeczna bez jajka ;) Muszę spró...Wygląda smacznie. Jajeczna bez jajka ;) Muszę spróbować!Ania Mii - CulinaryIslandhttps://www.blogger.com/profile/06965402941277104634noreply@blogger.com