środa, 8 lipca 2015

Faszerowane papryki



Faszerowane papryki to żadna nowość. Główny składnik farszu to zazwyczaj ryż, a warzywa stanowią dopełnienie. Ta wersja jest odwrotna: ryż jest dodatkiem, a bazą farszu starta cukinia, marchew oraz cebula. Najważniejszą rolę jednak odgrywa bogactwo przypraw: czosnek, świeży imbir, papryczka chili, gałka muszkatołowa, kolendra… to one sprawiają, że stare i dobrze znane faszerowane papryki nabierają niecodziennego charakteru. Zanim się za nie zabierzesz, przygotuj sobie wszystkie składniki: ugotuj ryż, posiekaj i zetrzyj warzywa – tak, aby wszystko było pod ręką.


Składniki:
4 duże czerwone papryki
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 papryczka chili, drobno posiekana
3 cm kawałek świeżego imbiru, starty
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonej kolendry
¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu basmati (lub innego)
1 duża cukinia, starta na tarce o dużych oczkach
1 duża marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
4 suszone morele, drobno pokrojone
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
sól i pieprz do smaku
1 szklanka gorącej wody
1 łyżka suszonych warzyw/ 1 ekologiczna kostka warzywna


Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Papryki umyj, każdej odkrój daszek z ogonkiem, wykrój gniazda nasienne. Przełóż je do dużej miski i zalej wrzącą wodą, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut. Wyjmij i pozostaw do osuszenia.

Na dużej patelni delikatnie rozgrzej olej kokosowy i wrzuć cebulę, czosnek, papryczkę chili, imbir. Zwiększ ogień i podsmażaj całość 3 minuty. Następnie dodaj przyprawy: mieloną kolendrę i gałkę muszkatołową, zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia i do aromatycznej mieszanki dodaj ryż, startą cukinię i marchew, morele oraz posiekaną świeżą kolendrę. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie zamieszaj.

Przygotowane papryki nadziewaj farszem i układaj i naczyniu żaroodpornym. Każdą przykryj daszkiem. Na dno naczynia wlej gorącą mieszanką wody i suszonych warzyw. Przykryj pokrywką naczynia lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 25-30 minut. Papryki serwuj posypane posiekaną świeżą kolendrą. 

Danie możesz przygotować dzień wcześniej, wstawić do lodówki i upiec je na następny dzień. Wówczas postępuj, jak w przepisie: zalej papryki gorącym bulionem, przykryj i wstaw do piekarnika, zwiększając jednak czas pieczenia do 40 minut.


2 komentarze:

  1. Pycha ! Nie dość, że cudne kolory, to jeszcze lekkie - u mnie dziś straszny skwar ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Urzeka! Ja też chętnie biore się za warzywa w taki skwar, mamy dużo wpólnego! http://zdrowie-nie-fraszka.blogspot.com/2015/07/papryka-nadziewana-soczewica-i.html

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP